Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a anunțat că că în momentul de faţă liberalii căută soluţii ca majorarea pensiilor în România să fie cât mai aproape de rata inflaţiei. În plus, în cadrul Ministerului Muncii a fost creat un grup de lucru destinat majorării pensiilor.
Purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), Ionuţ Stroe a afirmat, miercuri, 2 noiembrie, în cadrul emisiunii Talk News de la Profit News TV, referindu-se la creşterea pensiilor de la 1 ianuarie 2023, că în momentul de faţă liberalii căută soluţii ca această majorare a pensiilor să fie cât mai aproape de rata inflaţiei. Acesta a mai precizat că Ministrul Muncii trebuie să treacă de la declaraţii la calcule subliniind că ar prefera ca variantele de procentul înaintat să fie discutate în coaliţie.
„Atât PNL cât şi partenerii de la PSD au vorbit despre această necesitate ca veniturile pensionarilor să crească, să suporte mult mai uşor această povară inflaţionistă. Preşedintele şi premierul s-au exprimat în sensul stabilirii undeva cu rata inflaţiei. În momentul de faţă noi, iberalii, căutăm soluţii ca această majorare a pensiilor să fie cât mai aproape de rata inflaţiei pentru a nu diminua sau a recupera nivelul de cumpărare al pensionarilor”, a afirmat Ionuţ Stroe, precizând că Ministerul Muncii a creat un grup de lucru destinat majorării pensiilor.
Bugetul asigurărilor sociale de stat ar trebui să fie aprobat în luna noiembrie, odată cu legea bugetului de stat
Despre o majorare de 10%, care a fost propusă de PSD, Ionuţ Stroe a spus: „Eu cred că în momentul de faţă domnul ministru Budăi trebuie să treacă de la declaraţii la calcule, în coaliţie e nevoie de acest calcul al tuturor variantelor fezabile, sustenabile, şi ministerul Finanţelor trebuie să spună dacă putem suporta această creştere de pensii”.
Potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, „în zona pensiilor există mai multe variante de lucru exprimate în spaţiul public. Mi-ar plăcea ca aceste lucruri să le discutăm în interior, dar apropo de pensii noi am insistat să fie luate în calcul toate variantele şi o concluzie cât mai rapid trebuie anunţată public, ţinând cont de termenul de 1 ianuarie”, a arătat purtătorul de cuvânt.
Liberalul a mai afirmat că, pentru a se respecta termenul de 1 ianuarie 2023, atunci când a fost preconizată creşterea pensiilor, ar trebui ca bugetul asigurărilor sociale de stat să fie aprobat în luna noiembrie, odată cu legea bugetului de stat.
Despre un blocaj al bugetului, despre care a vorbit și Marcel Ciolacu, care ar fi condiționat de lipsa deciziei pe energie, Ionuţ Stroe a ţinut să precizeze că bugetul asigurărilor sociale nu are legătură cu energia. „Nu poţi condiţiona cu reglementarea pieţei de energie creşterea pensiilor, sunt două lucruri total distincte şi dacă facem o politică serioaă trebuie să le luăm separat”, a explicat el.