Ionuț Stroe, PNL: Rocada premierilor nu este condiționată de tranșa 3 din PNRR

Ionuț Stroe

SURSA FOTO: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, îl contrazice pe Marcel Boloș afirmând faptul că rocada premierilor nu este condiționată de tranșa 3 din PNRR. ,,Este prevăzută a se întâmpla la finalul lunii mai”, spune liberalul.

Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene este de părere ca rocada guvernamentală să fie amânată până după depunerea cererii de plată numărul 3 din PNRR, pentru ca plățile să nu fie întârziate, însă colegul său de partid Ionuț Stroe susține că cele două evenimente nu se condiționează reciproc și amintește că data schimbului de premier dintre PNL și PSD este prevăzută în protocolul de guvernare.

,,Rocada premierilor nu este condiționată de această tranșă numărul 3”

,,Rocada premierilor nu este condiționată de această tranșă numărul 3. Rocada premierilor și schimbul de ministere sunt prevăzute a se întâmpla la finalul lunii mai”, a afirmat Ionuț Stroe.

Pe lângă acest lucru, deputatul PNL a ținut să mai adauge faptul că atenționările lui Marcel Boloș referitoare la posibilele amânări ale plăților din PNRR dacă se va schimba conducerea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene reprezintă doar o opinie personală.

,,Boloș este o voce foarte importantă în PNL, dar, mai mult decât un punct de vedere al dânsului, eu cred că respectarea protocolului de către toate părțile este mult mai importantă în acest moment”, a precizat Ionuț Stroe pentru Gândul.

Dacă în situația datei rocadei guvernamentale, prevăzută în protocolul Coaliției la finalul lunii mai, liberalii nu par a fi dispuși să negocieze, aceștia rămân însă flexibili asupra schimbului de ministere, conform declarațiilor lui Ionuț Stroe.

”Există un protocol care descrie în detaliu modul în care se va face această rocadă la nivel guvernamental, există acolo nominalizate ministerele care vor primi miniștrii liberali, respectiv social-democrați, cum la fel, evident, este descrisă și rotația premierilor și a secretarului general.

Așa că nu vedem niciun fel de dificultate în a traversa această perioadă în care se pot face aceste schimbări. Până la urmă, atât noi, cât și social-democrații am exprimat public faptul că nu vom avea niciun fel de sincope în a realiza tranziția”, a mai spus Ionuț Stroe.

După ce i s-a pus întrebarea dacă, la rocada guvernamentală, Ministerul Transporturilor ar putea rămâne tot în portofoliul lui Sorin Grindeanu, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să revină tot liberalilor, Ionuț Stroe nu a negat posibilitatea unor negocieri în acest sens și a menționat flexibilitatea celor din PNL în ceea ce privește schimbul de ministere cu partenerii de Coaliție: ”Mereu noi am fost flexibili în relația cu partenerii și cred că același lucru îl așteptăm și din partea lor, așa că orice fel de discuții care să îmbunătățească acest cadru în care evoluăm împreună pot avea loc”.

Care sunt speculațiile asupra rocadei guvernamentale

Rocada de prim-ministru, dar și de miniștri, prevăzută în protocolul Coaliției PSD – PNL, a lansat numeroase speculații legate atât de momentul în care va avea loc, cât și de forma sub care se va realiza. Un lucru este cert, cele două partide de guvernare trebuie să se înțeleagă asupra reîmpărțirii de ministere, deși protocolul Coaliției are prevederi clare în acest sens.

Deși reprezentanții PSD au lăudat în mod special de-a lungul guvernării activitatea desfășurată de Sorin Grindeanu în Ministerul Transporturilor, Marcel Ciolacu a menționat că una dintre posibilități este ca actualul ministru al Transporturilor să devină președintele Camerei Deputaților, în urma rocadei de premieri.

Coaliția de guvernare. Ce prevede acest acord

Acordul politic încheiat de Coaliție prevede că, la jumătatea mandatului rămas de trei ani al actului Executiv, deci din 26 mai 2023, conducerea Guvernului să fie preluată de liderul principalului partid partener din coaliție, Partidul Social Democrat, respectiv Marcel Ciolacu, actualul președinte al Camerei Deputaților, care va rămâne în funcție până la alegerile generale din 2024.

Conform acordului politic, rocada guvernamentală presupune schimbul între premierul și secretarul general al Guvernului și, pe de o parte, între Ministerul Finanțelor și Ministerul Transporturilor, și, în cealaltă parte, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Justiției.

La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite se vor înlocui și membrii cabinetului, astfel, vicepremierul din partea PSD, în prezent, Sorin Grindeanu, ar urma să fie înlocuit de un vicepremier PNL.