Este scandalul momentului în Republica Moldova. Ambasada Rusiei de la Chişinău este acuzată de acţiuni de spionaj. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a comentat întreaga situaţie în care se află acum ţara vecină, având în vedere că subiectul influenţei Rusiei nu este deloc unul nou.
Republica Moldova se află continuu în vizorul Moscovei. Influenţa Rusiei în ţara vecină este una enormă, o recunosc şi autorităţile de la Bucureşti.
Prezenţa Rusiei în Republica Moldova, direct sau mai ales indirect, este una consistentă
Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal (PNL), spune că bani grei vin din Rusia şi finanţează de la instituţii de cultură până la reţele de crimă organizată în Republica Moldova.
Chişinăul cunoaşte foarte bine subiectul, iar serviciile de informaţii de peste Prut lucrează la destructurarea tuturor reţelelor de spionaj ale ruşilor.
„Influenţa Rusiei în Republica Moldova este enormă. De la instituţii de cultură, de presă, de la activităţi care sunt finanţate cu bani grei din Rusia, până la nivelul acestor reţele de crimă organizată. Prezenţa lor acolo este una consistentă.
Citeam în presă nişte declaraţii ale doamnei Maia Sandu şi spunea că serviciile de informaţii moldoveneşti cunosc mai mult decât presa a reflectat şi cu siguranţă în viitor vor destructura, la fel cum au făcut şi până acum, mult mai multe reţele de spionaj rusesc de pe teritoriul Moldovei”, a declarat reprezentantul PNL, invitat la Antena 3.
În acest context, Ionuţ Stroe a lăudat activitatea desfăşurată de către preşedintele Maia Sandu, despre care spune că este „cel mai curajos preşedinte pe care l-a avut Moldova”.
„Este un câmp pe care ruşii sunt prezenţi în număr foarte mare. Treaba doamnei Maia Sandu, de altfel cel mai curajos preşedinte pe care l-a avut Moldova de până acum, este extrem de grea.
Dar o văd foarte hotărâtă şi e foarte bine să profite şi de contextul acesta de securitate regional în care poţi să te baţi mult mai pe fază cu spionajul rusesc pentru că e nevoie de Moldova în zona de securitate occidentală”, a mai declarat Ionuţ Stroe.
Ambasada Rusiei de la Chişinău realizează acţiuni de spionaj?!
Toată discuţia a apărut după ce presa de la Chişinău a relatat că Ambasada Rusiei din Republica Moldova are, pe acoperişul celor două clădiri ale sale, extrem de multe antene care ar putea fi folosite la interceptări.
Guvernul, Parlamentul şi Preşedinţia Republicii Moldova se află toate în apropierea Ambasadei Rusiei de pe bulevardul Ştefan cel Mare din Chişinău.
„Serviciile noastre cunosc aceste informaţii şi la momentul potrivit o să vină cu mai multe detalii şi inclusiv cu soluţii pentru această problemă”, a precizat Maia Sandu.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, în urma investigaţiei jurnalistice ce a relevat posibile acţiuni de spionaj.
„MAEIE, în strânsă coordonare cu alte instituţii competente, analizează natura şi amploarea acestor acţiuni de spionaj, inclusiv activitatea persoanelor menţionate în investigaţie, pentru a răspunde adecvat şi prompt situaţiei.
Considerăm absolut inacceptabile orice acţiuni de spionaj şi ingerinţe străine în afacerile interne ale Republicii Moldova, care reprezintă o sfidare directă la adresa suveranităţii şi securităţii naţionale a statului nostru. Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău va fi convocat la MAEIE pentru a oferi clarificări şi explicaţii cu privire la situaţia creată.
În funcţie de dezvoltările ulterioare, autorităţile Republicii Moldova vor analiza mai multe opţiuni de reacţie”, a transmis Ministerul de Externe moldovean.