Ionuț Stroe, PNL: Taxa de solidaritate din energie este menită să corecteze inechitățile

Ionuț Stroe

SURSA FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Modificarea adusă de Parlament la legea taxei de solidaritate din energie a fost făcută pentru a corecta inechitățile inițiale. Amendamentul clarifică metoda de calcul prin care se determină ponderea activităților care compun cifra de afaceri a unei companii și ia în calcul prețurile de vânzare din anii fiscali 2022 și 2023, a precizat el.

Modificarea taxei de solidaritate din energie este menită a corecta inechitățile inițiale, după ce amendamentul care aduce toate companiile din energie în zona contribuției de solidaritate a fost adoptat de Camera Deputaților, a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

„Parlamentul a modificat taxa de solidaritate din energie pentru a corecta inechitățile inițiale. Amendamentul care aduce toate companiile din energie în zona contribuției de solidaritate, propus de senatorul PNL Alexandru Nazare, a beneficiat de susținerea coaliției și a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților.

Această modificare legislativă este un act de dreptate și corectitudine pe care PNL l-a susținut de la bun început”, scrie pe Facebook Ionuț Stroe.

Banii colectați vor fi investiți în eficiență energetică

El precizează că amendamentul clarifică metoda de calcul prin care se determină ponderea activităților care compun cifra de afaceri a unei companii și ia în calcul prețurile de vânzare din anii fiscali 2022 și 2023.

„În acest mod, prin amendamentul senatorului PNL și asumat de către coaliție, se elimină aplicarea dezechilibrată a taxării, care făcea diferențe între companiile care au un model de afacere constituit dintr-un singur cod CAEN și cele care derulează mai multe activități, pe coduri CAEN multiple. Banii care vor fi colectați din taxarea profitului excedentar obținut ca urmare a creșterii prețurilor produselor energetice vor fi utilizați pentru finanțarea schemei de compensare a tarifelor la energie, investiții în eficiență energetică și dezvoltarea autonomiei țării în acest domeniu”, încheie Stroe.

„Amendamentul clarifică metoda de calcul prin care se determină ponderea activităților care compun cifra de afaceri a unei companii și ia în calcul prețurile de vânzare din anii fiscali 2022 și 2023. În acest mod, prin amendamentul senatorului PNL și asumat de către coaliție, se elimină aplicarea dezechilibrată a taxării, care făcea diferențe între companiile care au un model de afacere constituit dintr-un singur cod CAEN și cele care derulează mai multe activități, pe coduri CAEN multiple”, a explicat el.

„Banii care vor fi colectați din taxarea profitului excedentar obținut ca urmare a creșterii prețurilor produselor energetice vor fi utilizați pentru finanțarea schemei de compensare a tarifelor la energie, investiții în eficiență energetică și dezvoltarea autonomiei țării în acest domeniu”, a adăugat el.

OMV: Modificările contravin Constituției României

Declarația vine după ce Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care se instituie contribuţia de solidaritate pentru societăţile care au activitate privind extracţia ţiţeiului, gazelor naturale, huilei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute pentru rafinarea petrolului, introducând prevederi referitoare la determinarea ponderii în cifra de afaceri a acestor activităţi.

Modificarea făcută în Parlament aduce și compania OMV Petrom în rândul celor care trebuie să plătească taxa de solidaritate. Reprezentanții companiei spun însă că amendamentele votate miercuri încalcă principiile Constituţiei României.

„Proiectul de lege nu este definitiv până la publicarea în Monitorul Oficial. Cu toate acestea, observăm că amendamentele introduse, cum ar fi aplicabilitatea retroactivă, încalcă principiile Constituţiei României. Acest lucru este foarte îngrijorător. Planurile noastre viitoare de investiţii depind, printre altele, de un regim fiscal şi de reglementare previzibil”, a subliniat OMV Petrom.