„Mâine (miercuri – n.r.) vă invit la comisia specială vom discuta şi sper că vom veni cu o formulă. Acel prag care suscită foarte mare interes a fost solicitat şi în cele două decizii ale CCR, iar dacă va fi un prag modic eu cred că nu va deranja pe nimeni. Un prag modic mă refer chiar pornind de la propunerea pe care ne-a făcut-o Asociaţia Magistraţilor, acel prag care vizează 10 salarii (minime pe economie – n.r.), undeva la 19.000”, a precizat Iordache, întrebat ce se întâmplă cu pragul la abuzul în serviciu.
El a adăugat că la comisia specială au fost avansate „14-15 formule” în privinţa pragului la abuzul în serviciu, iar dezbaterile vor continua pe această temă, în concordanţă cu deciziile CCR.
În şedinţa de miercuri a Comisiei speciale parlamentare referitoare la domeniul Justiţiei, secretarul de stat Mariana Moţ a anunţat că Ministerul Justiţiei intenţionează să reglementeze într-un act normativ separat infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu şi de aceea nu a formulat un punct de vedere pe această temă.
„Cu privire la infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, am mandatul din partea ministrului Justiţiei să transmit faptul că Ministerul Justiţiei intenţionează ca aceste două infracţiuni să facă obiectul unui act normativ separat. De aceea nu a formulat un punct de vedere”, a spus Mariana Moţ, potrivit Agerpres.
Preşedintele comisiei, Florin Iordache, a precizat miercuri că acest articol din Codul penal trebuie reglementat în cel mai scurt timp.
„Avem două decizii ale Curţii, avem convenţii internaţionale, avem presiunea societăţii publice, a celor care aplică Codul, care aşteaptă o lege şi în urma consultărilor, fără îndoială, în cel mai scurt timp, nemaiaşteptând punctul de vedere, înţeleg totuşi că se lucrează la Ministerul Justiţiei, vom aduce în dezbatere parlamentară un proiect în care să terminăm odată şi cu acest articol 297 care este un articol care să reglementeze într-un fel sau altul, ţinând cont atât de deciziile Curţii, dar şi de convenţii internaţionale”, a precizat Iordache.
Comisia specială parlamentară discută propunerile depuse de parlamentari, instituţiile şi asociaţiile din domeniu pentru punerea în acord a Codurilor penal şi de procedură penală cu deciziile Curţii Constituţionale. Pentru reformularea articolului 297 referitor la infracţiunea de abuz în serviciu au depus amendamente parlamentari de la UDMR, USR şi PMP.
UDMR propune stabilirea unui prag valoric de 100.000 de lei. „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu intenţie, nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege sau îl îndeplineşte prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 100.000 lei, ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, prevede amendamentul depus de UDMR.
USR şi PMP au propus să nu fie stabilit un prag pentru abuzul în serviciu. USR menţionează, însă, ca varianta „în subsidiar”, ca pragul să fie de 1.000 de lei.