Premierul iordanian Omar Razzaz a ameninţat joi cu revizuirea relaţiilor regatului haşemit cu Israelul dacă statul ebraic îşi va duce la îndeplinire planurile de anexare a teritoriilor palestiniene din Cisiordania ocupată.

„Nu vom accepta măsuri unilaterale israeliene de anexare a teritoriilor palestiniene şi va trebui să reconsiderăm relaţiile cu Israelul în toate dimensiunile sale”, a spus Razzaz într-un interviu acordat agenţiei oficiale de presă iordaniene Petra.

„Dar nu ne vom grăbi”, a declarat premierul Iordaniei, ţară care, alături de Egipt, este semnatara unui tratat de pace cu Israelul.

Se speră la o poziție arabă comună

„Sperăm că va fi adoptată o poziţie arabă comună unificată pentru a răspunde ameninţărilor (de anexare) şi comunitatea internaţională îşi va face datoria de a proteja pacea nu numai în această regiune, ci şi la scară globală”, a declarat prim-ministrul iordanian.

Israelul intenţionează să anexeze peste 130 de colonii evreieşti în Cisiordania ocupată şi în Valea Iordanului, o fâşie de pământ care se întinde între Marea Galileei şi Marea Moartă.

Peste 600.000 de israelieni trăiesc în aşezările din Cisiordania. Palestinienii şi comunitatea internaţională consideră că aceste colonii sunt ilegale.

Iordania a respins în repetate rânduri orice anexare israeliană a teritoriilor palestiniene ocupate, avertizând că aceasta ar „ucide şansele de pace”.

Într-un interviu recent acordat revistei germane Der Spiegel, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a avertizat Israelul în legătură cu riscul unui „conflict major” în cazul anexării unor părţi din Cisiordania.

Uniunea Europeană intervine

Noul guvern israelian trebuie să ia în considerare punerea în aplicare a proiectului american pentru Orientul Mijlociu care prevede această anexare de către Israel a Văii Iordanului şi a aşezărilor evreieşti din Cisiordania.

Uniunea Europeană i-a cerut marţi noului guvern israelian, într-o declaraţie, să renunţe la proiectele de anexare în Cisiordania şi i-a reamintit statului evreu necesitatea de a respecta dreptul internaţional.

”Îi solicităm stăruitor Israelului să se abţină de la orice decizie unilaterală care ar conduce la anexarea oricărui teritoriu palestinian ocupat şi care ar fi, ca atare, contrară dreptului internaţional”, subliniază declaraţia Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell.

”Salut faptul că 25 de state membre ale Uniunii Europene au susţinut această declaraţie, care este rezultatul unei iniţiative pe care am luat-o pe 12 mai cu colegul meu irlandez Simon Coveney”, a afirmat, la rândul său, şeful diplomaţiei luxemburgheze Jean Asselborn.

Statele care nu au răspuns apelului

Acesta şi-a exprimat regretul că două state membre nu au răspuns apelului ”pe un subiect atât de important pentru credibilitatea” politicii externe a UE.

Austria şi Ungaria au refuzat să subscrie la declaraţia respectivă în cadrul videoconferinţei miniştrilor de externe europeni, desfăşurată la 15 mai.

”Declaraţia aminteşte poziţiile UE asupra necesităţii respectării dreptului internaţional şi sprijinirii soluţiei (bazate pe co-existenţa) a două state, cu Ierusalimul drept capitală a acestora, singurul mijloc de a garanta o pace şi o stabilitate durabile în regiune”, a explicat marţi Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

”Noi repetăm poziţia UE convenită de toate statele membre. Nu suntem la finalul unui proces. A fost format un nou guvern israelian şi Uniunea Europeană este pregătită să lucreze într-o manieră constructivă cu acesta”, a insistat el.