Astăzi o să vă prezentăm unul dintre cele mai promițătoare proiecte românești din domeniul inovației digitale. La baza sa se află tehnologia blockchain, popularizată în ultimii ani prin intermediul entuziasmului din jurul criptomonedelor precum Bitcoin. Aici nu este vorba doar despre tranzacționare sau investiții, ci și despre o nouă modalitate de a securiza datele procesate în cloud prin intermediul blockchainului.

Ethernity CLOUD a luat naștere în anul 2017 datorită viziunii lui Iosif Peterfi. Cu o carieră care datează încă de la începutul anilor 2000, a început să lucreze în 2006 pentru compania Forte Systems, având funcția de Senior System Engineer. După un an a fost promovat în funcția de Lead System Engineer, păstrându-și poziția până spre finalul anului 2009. În 2010 începe o nouă etapă a carierei sale, la George C. Marshall Center în Germania, unde ajunge să lucreze pentru Departamentul de Apărare al Statelor Unite ale Americii. Având în vedere experiența acumulată, Iosif Peterfi a constatat care erau cele mai comune probleme ale sistemelor centralizate de cloud computing și astfel a dezvoltat o tehnologie mult mai eficientă.

Ethernity CLOUD este un proiect ce redefinește tehnologia de tip cloud computing prin descentralizare. Utilizând tehnologiile confidential computing și tehnologiile blockchain, viziunea proiectului este de a proteja datele utilizatorilor în timpul procesării, oferind în același timp transparență cu privire la operațiile care se efectuează asupra datelor.

Iosif Peterfi, românul ce și-a propus să revoluționeze domeniul de cloud computing

„Descentralizarea «confidential computing» este următorul pas natural în evoluția blockchain-ului, crescând exponențial performanțele, iar în același timp menținând confidențialitatea și integritatea în mediul online”, declară CEO-ul Ethernity CLOUD pentru Capital.

Aspectul descentralizat al blockchain-ului, cel mai important element care a propulsat pe parcursul anilor în popularitate monedele virtuale și implicit Bitcoinul, este și stâlpul principal în ecosistemul Ethernity CLOUD. Spre exemplu, sistemele de cloud computing tradiționale sunt oferite de centrele de date, clădiri în care o mulțime de calculatoare procesează informații și aplicații. Ethernity CLOUD procesează datele utilizatorilor fără să le stocheze în astfel de „data centers”, acestea fiind ținute pe cloud IPFS iar amprenta lor pe blockchain.

Ecosistemul propus de Ethernity CLOUD pune un mare accent pe confidențialitatea datelor utilizatorilor, menținând disponibilitatea continuă a sistemului prin descentralizarea acestuia. Astfel, acesta nu este vulnerabil amenințărilor externe sau a celor interne.

La fel cum Bitcoin a fost inventat pentru a oferi o alternativă descentralizată a tranzacțiilor sau a achizițiilor, Iosif Peterfi și-a propus să realizeze același lucru în domeniul cloud computing.

Pe lângă avantajele anterior menționate, tehnologia blockchain reduce drastic și prețurile serviciilor de cloud computing. Fără un centrul de date fizic, nu ai nevoie de clădiri, de sute de calculatoare, consum de energie, angajați, etc.

Astfel, Ethernity CLOUD acoperă nevoia de confidențialitate a datelor stocate și procesate în mediul cloud. De asemenea, reduce drastic riscurile scurgerilor de date. Tot prin proiectul Ethernity CLOUD și prin descentralizarea serviciilor de cloud computing se elimină „riscul de interior” și se reduc semnificativ costurile de operare a utilizatorilor.

În ce domenii poate fi folosit acest serviciu?

Domeniile de aplicabilitate sunt aproape fără limite, iar utilizatorii Ethernity CLOUD pot dezvolta și folosi aplicații descentralizate prin intermediul ecosistemului. Cele mai mari beneficii țin de siguranță – în cazul unui atac cibernetic, sistemele tradiționale de cloud computing pot fi accesate, iar datele importante a zeci de milioane de oameni se pot pierde. Acest lucru nu este posibil în ecosistemul Ethernity CLOUD, deoarece datele sunt stocate în mediul virtual, pe IPFS iar amprenta datelor rămâne pe blockchain. 

Câteva exemple unde Ethernity Cloud poate fi utilizat:

–       Protecția proprietății intelectuale

–       Cloud password, data management

–       Medical data processing – ecosistemul poate păstra datele medicale confidențiale

–       Crypto custodian services – poate să stocheze portofele virtuale, informații din domeniul bancar, fără ca acestea să fie supuse scurgerilor de date

Blockchain, viitorul securității digitale

Majoritatea echipei Ethernity CLOUD este formată din români, iar aceștia sunt de părere că tehnologia oferită de blockchain este viitorul securității în domeniul digital. Și-au propus ca prin această tehnologie inovatoare să rezolve principalele probleme din domeniului cloud computingului: costurile ridicate, amenințările din interior, vulnerabilitatea data centers (chiar și la o pană de curent, spre exemplu), lipsa de transparență, lipsa confidențialității pentru serviciile accesibile utilizatorului. Un aspect care este la rândul său extrem de important este integritatea datelor, care la momentul actual nu este garantată de niciunul dintre marii furnizori de servicii de tip cloud computing.

Ecosistemul Ethernity CLOUD funcționează astfel:

  1.   Operatorii de noduri pot să își închirieze puterea de procesare nefolosită ecosistemului Ethernity Cloud
  2.   Cei care doresc să achiziționeze putere de procesare o pot cumpăra prin intermediul tokenilor Ethernity CLOUD (ETNY) de la operatorii de noduri (care sunt clasificați și recompensați în funcție de calitatea serviciilor pe care o oferă)

Echipa lucrează în prezent la organizarea unei runde de public sale pentru trimestrul 3 al acestui an. În paralel, progamatorii lucrează intens la dezvoltarea tehnologiei. În celelalte runde de finanțare succesul proiectului a fost confirmat de interesul foarte mare al comunității.

În private sale s-au strâns peste 150.000 dolari, iar în presale alți 200.000 de dolari. Runda de presale s-a încheiat în 25 de ore, în condițiile în care pachetul minim a fost de 5.000 dolari. În momentul de față, echipa Ethernity CLOUD dorește să ofere pachete optimizate pentru fiecare buget pentru a extinde participarea susținătorilor proiectului. Reacția din partea comunității a fost și este una pozitivă având în vedere numărul ridicat de persoane interesate. – Formularul de înregistrare 

(P)