I.R.I.S SA – Apple IMC România (unic distribuitor autorizat cu drepturi de comercializare şi promovare Apple în România) doreşte să ofere clarificări în privinţa ştirilor recent difuzate pe diverse canale media referitoare la presupusa comercializare iPhone în România:

Apple a lansat iPhone în Statele Unite ale Americii în luna iunie 2007, şi a anunţat că iPhone va fi disponibil în Marea Britanie şi Germania începând cu 9 noiembrie 2007 prin intermediul unor contracte de exclusivitate cu operatori de reţea. În acest moment, iPhone nu se comercializează printr-o filiera legală în afara acestor state.

La aceasta dată nu există garanţie comercială Apple pentru iPhone în afara Statelor Unite, iar această garanţie este lovită de nulitate în momentul în care asupra dispozitivului se realizează orice modificare internă, hardware sau software, care contravine contractului de licenţă software iPhone. Prin urmare, orice client care "deblochează" sau achiziţionează un iPhone "deblocat" nu beneficiază de nici un fel de protecţie din partea Apple.

Mai mult, Apple a descoperit că numeroase programe pentru "deblocarea" neautorizată a dispozitivelor iPhone cauzează daune ireparabile software-ului iPhone, având ca rezultat probabil transformarea permanentă a iPhone într-un dispozitiv inoperabil dupa instalarea unui update software ulterior furnizat de Apple.

În concluzie, Apple sfătuieşte cu tărie utilizatorii să nu realizeze modificări neautorizate ale software-ului iPhone şi să nu achiziţioneze dispozitive iPhone ce au suferit asemenea modificări. Persoanele care au achiziţionat deja în România dispozitive iPhone "deblocate" sunt încurajate să se adreseze organizaţiilor competente în privinţa drepturilor consumatorului.

Sursa: Capital