Oferta publica Transelectrica, magnet pentru investitori

Interesul pentru actiunile primei companii de utilitati listate la BVB s-a tradus intr-o suprasubscriere de peste sase ori a IPO, si in 222 de milioane de euro pe care investitorii au fost dispusi sa ii aloce pentru actiunile societatii.




In ceea ce priveste banii alocati ofertei publice Transelectrica, au excelat cei de la BCR, care urmeaza sa detina circa 1,2% din actiunile transportatorului de energie electrica. Un calcul simplu arata ca banca a subscris nu mai putin de 35 de milioane de euro in cadrul ofertei publice initiale, echivalentul a peste 15% din totalul subscrierilor. Din cauza numarului mare de doritori ea nu va primi, insa, decat echivalentul a circa 4,17 milioane de euro in actiuni.
O alta entitate care a pus la bataie o suma mare de bani este SIF Oltenia, cu peste 11 milioane de euro. In cele din urma, SIF-ul va intra in posesia a 282.462 de actiuni, echivalentul a 0,38% din Transelectrica.


Cel mai mare castigator este, probabil, statul roman, care va avea in acest fel o valoare de piata pentru companie si, probabil, un management mai performant in viitor. De asemenea, transparenta pe care o solicita prezenta la Bursa este de bun augur pentru societate.
Fondul Proprietatea este, de asemenea, un castigator in urma ofertei publice de vanzare a actiunilor Transelectrica. Cele 15% din actiuni detinute de Fond au fost incluse in capitalul social al acestuia la o valoare intre 120 si 180 de milioane de euro, cu alte cuvinte, cel mult 27 de milioane. La 16,8 lei pe actiune, pachetul detinut de Fondul Proprietatea la Transelectrica ar valora deja aproximativ 46 de milioane de euro, cu cel putin 70% mai mult decat in activul net actual.




 Transelectrica, dragoste la prima oferta