Acest proiect pilot urmărește obţinerea unui mediu controlat prin consorţiul dintre o bancă, un dezvoltator imobiliar și un auditor energetic care să implementeze conceptul de ipotecă verde și să demonstreze beneficiile financiare, sociale și de mediu ale acesteia. Introducerea unui asemenea instrument financiar ar face din România prima ţară din regiune care adoptă măsuri de reducere a costurilor la energie, de îmbunătăţire a securităţii energetice şi de accelerare a unor tehnologii, materiale şi tehnici de construcţii mai eficiente.
Un proiect pilot de tipul acesta, care a avut succes în alte ţări, va fi ușor de replicat la scară națională, dacă va fi implementat un consorţiu între cele trei entităţi menţionate. Iniţiatorii acestui proiect sunt Consiliul Român pentru Clădiri Verzi, organizaţia de mediu WWF România şi dezvoltatorul imobiliar Ozone Homes, care a demarat deja un proiect pilot bazat pe tehnologii eficiente energetic în localitatea Tunari.
„Dacă simulările trimise din partea iniţiatorilor acestui program precum și evaluările efectuate de experţi vor demonstra reducerea cheltuielilor de întreţinere acoperind totodată investiţia financiară în plus necesară pentru eficientizarea din punct de vedere energetic a unei clădiri, banii recuperându-se prin economiile care se fac în timpul existenței și utilizării construcţiei, o să pot propune colegilor mei de specialitate o regândire a reglementărilor legislative ale Băncii Centrale“, a declarat Bogdan Olteanu, Vice-Guvernator BNR.
Susţinătorii programului consideră că pe măsură ce preţul energiei va creşte și preţul tehnologiilor eficiente energetic va fi tot mai mic, nevoia de ipoteci verzi va crește. Avalon Residence, proiectul dezvoltat de Ozone Homes, a adus la finalul acestei ierni şi primele rezultate în privinţa eficienţei energetice a clădirilor care utilizează tehnologii alternative de construcţii. Astfel, în cazul unui apartament cu trei camere şi o suprafaţă utilă de 67 mp, care are trei pereţi expuşi la exterior, s-a realizat un necesar pentru încălzire la consumul real efectiv de 43,7 kWh/mp/an. Consumul se situează la 47% din ţinta naţională stabilită de ordonanţa guvernamentală din 2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, care stabileşte consumul anual specific pentru încălzire sub 100 kW/mp/an. Acest consum a fost înregistrat în luna februarie 2012, când media temperaturilor zilnice a fost de -15°C, temperatura în interiorul locuinţei fiind constantă în jurul a 23°C.
Ipotecile verzi ar urma să acopere investiţiile financiare adiţionale necesare pentru o clădire verde pornind de la ideea că banii împrumutați vor fi recuperați ușor datorită economiilor pe care le va facilita construcţia pe durata ei de viaţă.
Citeşte şi Dezvoltatorii de locuinţe propun facturi mai mici cu 35% la utilităţi