Împrumuturile pentru locuințe contractate în euro s-au ieftinit ușor în luna septembrie comparativ cu luna anterioară. Dobânda anuală efectivă (DAE) medie a scăzut cu 0,7 puncte, ajungând la 6,7% în septembrie, potrivit datelor raportate de bănci la Banca Națională a României. În continuare, aceste finanțări sunt mai scumpe decât în primele șase luni ale anului, când rata medie de dobândă efectivă se situa sub 6%.
Față de acest nivel, creditele în euro pentru case s-au scumpit în lunile de vară. Dobânda efectivă practicată de bănci la aceste împrumuturi a sărit de la 5,6% în iunie la 7,3% în iulie.
Pe de altă parte, chiar dacă în septembrie DAE medie a fost mai redusă decât în ultimele două luni ale verii, finanțările pentru locuințe au fost mai scumpe decât în ultimul trimestru din 2009. Cel mai mic preț efectiv la creditele noi pentru case a fost perceput de bănci în luna februarie – dobândă medie de doar 5,49%.
Bancherii nu impulsionează vânzarea creditelor de consum
În timp ce finanțările în euro pentru achiziția de locuințe s-au ieftinit, cele care alimentează consumul s-au scumpit. DAE medie practicată la ultimul tip de împrumuturi a crescut ușor în septembrie, cu 0,23 puncte, până al 9,73%. Costul efectiv al creditelor fără garanții în euro a început să urce tot în luna iulie. În schimb, în septembrie, costul total suportat de clienți la creditele de consum în lei a fost de 19,24%, nivel similar cu cel aplicat și în luna anterioră. Costul total al creditelor în lei a crescut semnificativ tot în iulie, când a intrat în vigoare Ordonanța nr. 50/2010 care reglementează creditele noi, dar și pe cele vechi. Bancherii au scumpit însă creditele în condițiile în care cererea de finanțări din partea populației nu s-a revigorat. Luna iulie a fost marcată însă de o creștere destul de mare a numărului de cereri de împrumuturi. Băncile au interogat de aproape 328.000 de ori baza de date a Centralei Riscurilor Bancare a BNR pentru a stabili bonitatea unor potențiali clienti. O activitate atât de intensă s-a înregistrat ultima dată în ultimele două luni din 2008, când criza nu mușcase încă din veniturile firmelor și ale populației. Însă, o bună parte din aceste interogări pot fi puse pe seama refinanțărilor care sunt stimulate de limitarea comisionului de rambursare anticipată la cel mult 1%.
Crește doar soldul creditelor în valută
Finanțările noi abia acoperă ratele achitate la creditele vechi. Soldul creditului neguvernamental era în septembrie de aproape 208 miliarde de lei, doar cu 4,5% mai mare, în termeni nominali, decât cel consemnat în septembrie 2009. Această evoluție s-a înregistrat în condițiile scăderii soldului împrumuturilor în lei cu 2,8% și a creșterii celui în valută cu 9,5%.
Soldul finanțărilor contractate de populație în lei a scăzut cu 5,4% în termeni nominali în ultimul an, ajungând la 37,2 miliarde de lei. În schimb, soldul creditelor în valută luate de persoanele fizice a ajuns la 65,3 miliarde lei, în creștere cu 8,9% față de septembrie 2009. Însă, o cauză a acestei evoluții este deprecierea leului în perioada menționată, în condițiile în care valoarea împrumuturilor în valută este raportată în lei. În schimb, valoarea sumelor depuse în bănci de clienții neguvernamentali a crescut cu 5,1% în intervalul menționat.
Ipotecarele se ieftinesc ușor, creditele de consum mai așteaptă
8 noiembrie 2010, 08:13
Ultima modificare în 8 noiembrie 2010, 10:13
Dobânzile mici de la începutul anului vor rămâne mult timp o amintire. După scumpirea masivă din vară, dobânzile au coborât cu pași mici doar la creditele ipotecare în euro.
Etichete: credite,
credite ieftine,
credite in lei
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook