Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a recunoscut că este prematur să se excludă o potențială legătură între pandemia de COVID-19 și o scurgere de laborator și a declarat joi că solicită Chinei să fie mai transparentă pe măsură ce oamenii de știință caută originile coronavirusului, scrie The Philadelphia Inquirer.
Într-o rară abatere de la obișnuita sa deferență față de țările membre puternice, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că obținerea accesului la date esențiale a fost o provocare pentru echipa internațională care a călătorit în China la începutul acestui an pentru a investiga sursa COVID-19. Primele cazuri umane au fost identificate în orașul chinez Wuhan.
Tedros le-a declarat reporterilor că agenția de sănătate a ONU cu sediul la Geneva „cere de fapt Chinei să fie transparentă, deschisă și să coopereze, în special în ceea ce privește informațiile, datele primare pe care le-am solicitat în primele zile ale pandemiei”.
O scurgere de laborator este „extrem de puțin probabilă”
El a spus că a existat „un imbold prematur” de a se exclude teoria conform căreia virusul ar fi putut scăpa dintr-un laborator guvernamental chinez din Wuhan – subminând raportul propriu al OMS din martie, care a concluzionat că o scurgere de laborator este „extrem de puțin probabilă”. „Eu însumi am fost tehnician de laborator, sunt imunolog și am lucrat în laborator și se întâmplă accidente de laborator”, a spus Tedros. „Este ceva uzual”.
În ultimele luni, ideea că pandemia a început cumva într-un laborator – și poate a implicat un virus modificat – a câștigat atenție, în special din partea președintelui Joe Biden, care a ordonat, în mai, o revizuire a informațiilor americane, pentru a evalua această posibilitate.
China a ripostat agresiv, susținând că încercările de a lega originile COVID-19 de un laborator sunt motivate politic și sugerând că virusul ar fi putut apărea inițial în străinătate. La reuniunea anuală a OMS a miniștrilor sănătății, din primăvară, China a spus că viitoarea căutare a originilor COVID-19 ar trebui să continue – în alte țări.
Majoritatea oamenilor de știință suspectează că noul coronavirus provine de la lilieci, dar calea exactă prin care a ajuns pentru prima dată la oameni – printr-un animal intermediar sau în alt mod – nu a fost încă stabilită. De obicei, durează zeci de ani pentru a restrânge sursa naturală a unui virus animal, cum ar fi Ebola sau SARS.
Tedros a spus că „verificarea a ceea ce s-a întâmplat, în special în laboratoarele noastre, este importantă” pentru a pune în evidență dacă pandemia are legături cu laboratorul.
„Avem nevoie de informații, informații directe despre situația acestui laborator înainte și la începutul pandemiei”, a spus șeful OMS, adăugând că este esențială cooperarea Chinei. „Dacă obținem informații complete, putem exclude (conexiunea de laborator).”
De-a lungul pandemiei, Tedros a lăudat în repetate rânduri China pentru viteza și transparența sa, în pofida faptului că înalți oficiali ai OMS s-au plâns în plan intern de lipsa de transparență a omologilor lor chinezi.
Anul trecut, Associated Press a descoperit că OMS a fost frustrată de lipsa detaliilor din China, în primele etape ale răspândirii coronavirusului, și a arătat că Beijingul restricționează vânătoarea ascunsă a originilor pandemiei.
NU există planuri actuale pentru o anchetă condusă de experți
Numeroși experți în sănătate publică au solicitat, de asemenea, o examinare independentă a originilor COVID-19, susținând că OMS nu are influența politică pentru a efectua o astfel de analiză și că agenția ONU nu a reușit după mai mult de un an să obțină detalii esențiale de la China.
Jamie Metzl, care a condus un grup de oameni de știință care solicită o anchetă mai largă a originilor, a salutat comentariile lui Tedros, dar a spus că este „profund regretabil și periculos” că nu există planuri actuale pentru o anchetă condusă de experți din afara agenției de sănătate a ONU.
„Toată lumea de pe planetă ar trebui să ceară ca anchetatorii internaționali să aibă tipul de acces complet la toate înregistrările relevante, la eșantioane și personalul din China, pe care guvernul chinez l-a blocat până acum”, a spus Metzl, care se află, de asemenea, într-un grup consultativ de secvențiere a genomului.
Orice misiune condusă de OMS în China necesită, de asemenea, aprobarea guvernului pentru toți experții care călătoresc în țară, precum și permisiunea de a vizita locurile din teren și aprobarea finală pentru orice raport de călătorie. Șeful OMS pentru situații de urgență, dr. Michael Ryan, a declarat anterior că agenția funcționează prin consens și nu poate obliga țările să coopereze.
Apelul pentru transparență al lui Tedros a fost susținut de ministrul german al sănătății, Jens Spahn, care a îndemnat oficialii chinezi să permită desfășurarea anchetei asupra originii virusului. „Apreciem cooperarea guvernului chinez de până acum pentru prima misiune”, a spus Spahn. „Dar asta nu este încă suficient”.