În ipoteza în care Florin Cîțu ar ajunge ministrul Economiei, acesta a declarat că ar lua niște măsuri total surprinzătoare pentru majoritatea. Principala problemă care trebuie rezolvată în opinia acestuia este cea a comapniilor de stat care nu aduc profit.
Florin Cîțu a făcut un exercițiu de imaginație și și-a imaginat cum ar fi să fie ministru al Economiei. Liderul senatorilor liberali codamnă deciziile privind companiile de stat din România, care sunt îngropate în datorii și consideră că „statul trebuie să lase privatul să respire” și că „trebuie să facă un pas înapoi”
Inivitat în emisiunea online de la PS News, ”Puterea știrilor”, Cîțu a enumrat măsurile pe care le-ar lua dacă ar fi ministrul al Economiei.
”Ca ministru al Economiei, aș lua la verificat toate companiile de stat, să vedem unde sunt pierderi și dacă mai putem recupera ceva sau nu. Și atunci trebuie să fie o strategie simplă, unele trebuie lichidate. Dacă te chinui de 30 de ani să faci anumite companii profitabile și nu reușești, e un semnal clar că nu se mai poate face nimic în privința lor. Ori trebuiesc lichidate, ori privatizate.
Gândiți-vă că în acest moment, companiile de stat au datorii de 90 de miliarde de lei. De aici vine amnistia lui Eugen Teodorovici, vrea să ierte aceste 90 de miliarde de lei. Acești bani au fost suportați de restul economiei, gaura nu este o chestie fictivă, cineva a plătit. Sunt companii private care au dat faliment pentru că nu și-au primit banii de la aceste societăți”, a declarat Cîțu.
”Ieri s-a semnat un contract cu chinezii pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. România, membră UE, membră NATO, face un contract cu o companie care este acuzată de spionaj. Și nu doar acuzată, a început deja un proces împotriva ei în Statele Unite. Aceasta este compania pe care noi am adus-o în casa noastră, o aducem și îi dăm acces la informații și îi cedăm independența energetică a României.
Eu, dacă aș fi ministru al Economiei, nu aș încheia niciodată un contract cu chinezii. În primul rând, nu știu dacă tehnologia va fi vreodată omologată de Uniunea Europeană, când ai disponibile tehnologie franceză și canadiană. Deci, acest contract trebuie revizitat.
Al doilea contract este cel cu KazMunaiGaz. I se șterg datorii de 400 de milioane de euro în schimbul unui fond de un miliard de euro care nu s-a făcut nici până azi. Acolo trebuie ceruți banii înapoi.
Dar, ca idee generală, în Economie statul trebuie să lase privatul să respire, trebuie să facă un pas înapoi”, a mai spus Florin Cîțu.