Potrivit unui nou studiu realizat la nivel populaţional, 24% dintre italienii care obişnuiau să fumeze în momentul infectării cu noul coronavirus au prezentat un risc de cinci ori mai mic de a fi spitalizaţi din cauza COVID-19. De asemenea, analizând datele medicale ale unui lot de 441 de pacienţi internaţi, cercetătorii au descoperit că bolnavii cu cele mai puţine complicaţii erau fumători, scrie Daily Mail.

Cu toate acestea, în cazul în care fumătorii care au şi alte comorbidităţi, precum diabet sau hipertensiune arterială, au un risc cu 35% mai mare de a deces.

Această constatare se pare că întăreşte ipoteza paradoxală că nicotina ar oferi o anumită formă de protecţie împotriva SARS-COV 2. Conform statisticilor realizate până în prezent, la nivel global, doar 1,3% dintre pacienţii cu noul coronavirus sunt fumători.

În plus, datele Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA, ţara cea mai afectată de pandemia cu noul coronavirus, relevă că aproximativ 7.000 dintre pacienţii cu COVID-19, foşti fumători, au şanse mai mari de a fi spitalizaţi în secţiile de terapie intensivă comparativ cu bolnavii care mai aveau acest viciu în momentul îmbolnăvirii.

 

De amintit că o constatare similară s-a făcut și în China. Proporția fumătorilor în rândul bolnavilor a fost destul de mică, potrivit unui studiu publicat la sfârșitul lunii martie în New England Journal of Medicine. Din 1.000 de persoane contaminate, numai 12,6% erau fumători, în condițiile în care 28% dintre chinezi sunt fumători. În prezent, rata scăzută a bolii în rândul fumătorilor remarcată de studiile americane și chineze intrigă comunitatea medicală din întreaga lume.

Teste preventive cu plasturi de nicotină

Un renumit om de ştiinţă francez, Dr. Jean-Pierre Changeux de la Institutul Pasteur, crede că nicotina ar bloca noul coronavirus să intre în celulele fumătorilor. De altfel, cercetătorii din Franța vor efectua o serie de teste preventive și terapeutice cu plasturi de nicotină, pentru a verifica această ipoteza, după cum scrie AFP.

Între timp, guvernul de la Paris a impus restricţii la comercializarea plasturilor cu nicotină pentru a evita supra-aprovizionarea populaţiei, farmaciile având voie să vândă maximum un pachet de produse de substituţie cu nicotină pentru o perioadă de o lună de zile, fie că este vorba de plasturi sau gumă de mestecat.

Nicotina ar putea reduce hiperinflamarea, „furtuna de cytokine”, care pare să joace un rol esențial în cazurile grave de COVID-19. Mai exact, este vorba de receptorul nicotinic al acetilcolinei (ACE2) în propagarea virusului, care ar explica în special varietatea de simptome ale bolii, cum ar fi pierderea mirosului și tulburările neurologice. Diferite tipuri ale acestui receptor nicotinic sunt prezente în neuroni, în celulele imunitare, în țesutul cardiac, în plămâni și în vasele sanguine.

Receptorul nicotinic poate fi alterat în caz de comorbidităţi

În obezitate și diabet, alterarea acestui receptor nicotinic este la originea unei forme persistente de inflamație, care ar putea fi amplificată de infecția cu virusul SARS-CoV-2. Această ipoteză ar explica frecvența celor două comorbidități în rândul cazurilor grave de COVID-19, potrivit cercetărilor de Academia Franceză de Ştiințe.

Alte substanțe ar putea acționa asupra receptorilor nicitonici, pentru a împiedica propagarea virusului, precum ivermectina, dar acest lucru rămâne de dovedit, spun cercetătorii.

Cu toate acestea, medicii din lumea întreagă avertizează că aceste studii nu trebuie să incite oamenii să se apuce de fumat, care afectează grav plămânii și sănătatea, la modul general, din cauza substanțelor nocive din tutun, inclusiv cancerigene.