Recent, miliardarul chinez Guo Wengui a lansat o ipoteză uluitoarea afirmat că numărul victimelor este superior aceluia comunicat de Beijing. Epidemia a cauzat deja 50.000 de victime în China. Miliardarul susţine că afirmaţiile sale se bazează pe activitatea crematoriilor din Wuhan. „Numărul total al crematoriilor din Wuhan este de 49 şi funcţionează 24 de ore pe zi”, a spus el. Capacitatea de ardere este de 12.000 de corpuri într-o zi şi lucrează non-stop de 17 zile. Guo Wengui a declarat că informaţiile sale sunt „din surse interne”, fără a furniza probe.
Suspectate că au fost preocupate mai mult de salvarea imaginii regimului communist decât de salvarea vieților oamenilor, autoritățile de la Beijing au întârziat foarte mult impunerea unor măsuri pentru limitarea epidemiei şi chiar au încercat să reducă la tăcere vocile critice care alarmau populaţia asupra potenţialului letal al noului virus. De abia după aproape o lună de zile, la mijlocul lunii ianuarie au început să apară informaţii despre cazurile de pneunomie atipică provocate de un coronavirus.
Potrivit unui calcul al cercetătorilor de la Johns Hopkins University, 45.024 cazuri au fost confirmate în toată lumea până pe 12 februarie, dintre care 33.366 în provincia Hubei, unde se află şi Wuhan. Cercetătorii, au folosit date de la OMS, de la Centrul de control şi prevenţie a bolilor, de la Comisia naţională pentru sănătate a Chinei şi de DXY, o platformă gestionată de „membrii comunităţii medicale chineze”, care a preluat date de la media locale, dar şi din surse guvernamentale.
Grăbirea diagnosticului şi a selecţiei cazurilor suspecte
Autorităţile comuniste din China au decis de marţi să înlocuiască metolodogia de raportare a cazurilor inclusiv pe baza informaţiilor clinice obţinute prin controale medicale de specialitate, şi nu doar în urma testării privind prezenţa virusului în organism, chiar dacă nu este sigur că pacienţii suspecţi sunt infectați.
După cum scrie Associated Press, purtătorul de cuvânt al Comisiei Naţionale de Sănătate din China, Mi Feng, a anunţat că au fost revizuite procedurile folosite până acum în provincia Hubei, considerată epicentrul epidemiei, pentru diagnosticarea şi tratamentul cazurilor de infectare cu coronavirusul COVID 19 (denumirea oficială stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii).
Dacă până acum se foloseau teste ADN care durau câteva zile, acum pacienții sunt testați prin tomografie computerizată, care arată în timp real dacă există o infecție la nivelul plămânilor și, implicit, grăbește începerea tratamentului.
AFP transmite că bilanţul epidemiei provocate de noul coronavirus, revizuit de China în urma eliminării „duplicatelor” din statistici, s-a apropiat vineri de 1.400 de morţi. Circa 64.000 de cazuri de infectare au fost înregistrate până în prezent în China continentală (excluzând Hong Kong-ul şi Macao), potrivit cifrelor oficiale, marcând o explozie în ultimele două zile din cauza extinderii definiţiei cazurilor de infectare.