ÎPS Calinic a fost operat și i s-a implantat un stimulator cardiac
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, a fost supus unei intervenții chirurgicale. Procedura a avut loc la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași.
ÎPS Calinic se recuperează în mod favorabil după implantarea unui stimulator cardiac. Aceasta a fost realizată de către o echipă medicală din Iași. Există speranța ca în zilele următoare să fie externat din spital.
Potrivit primelor informații, ÎPS Calinic a fost adus de urgență la Spitalul din Iași. Aici, el a primit îngrijire medicală adecvată după o criză cardiacă.
Stiimulatorul cardiac care i-a fost implantant îi va monitoriza ritmul cardiac pentru tot restul vieții.
În două zile, medicii preconizează că ÎPS Calinic va putea fi externat.
„Stimulatorul cardiac care i-a fost implantat Arhiepiscopului Sucevei are scopul de a normaliza ritmul cardiac pentru tot restul vieții.
În momentul de față, Domnia Sa se simte foarte bine, se mobilizează, nu va mai fi nevoie de nimic suplimentar, eventual doar de ajustarea tratamentului pentru tensiune.
Într-o zi sau două va putea ajunge acasă” , a declarat medicul Cristian Stănescu.
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic are vârsta de 66 de ani. El a fost întronizat în funcție la data de 26 iulie 2020.
Activitatea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților
În intervalul 1985 – 1989, sub îndrumarea și cu aprobarea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, atunci Mitropolit al Moldovei și Sucevei, ÎPS Calinic a parcurs studiile la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu. A obținut diploma de licență în 1989. Acesta a susținut lucrarea intitulată „Parabolele lui Iisus de Joachim Jeremias” (traducere din limba engleză). L-a avut ca îndrumător pe Preotul Profesor Doctor Vasile Mihoc.
La data de 14 mai 1986, ÎPS Calinic a fost hirotonit diacon în Catedrala Mitropolitană din Iași, de către PF Teoctist, care la acea vreme îndeplinea funcția de Mitropolit al Moldovei și Sucevei și tocmai fusese ales locțiitor de patriarh după decesul Patriarhului Iustin Moisescu. Ulterior, la 15 august același an, în cadrul hramului Mănăstirii Putna, ÎPS Calinic a fost hirotonit ieromonah pentru această mănăstire, de către același Preafericit Părinte Teoctist.
În decursul anilor 1980-1989, ÎPS Calinic a avut diverse responsabilități la Mănăstirea Putna, acoperind roluri variate, printre care muzeograf, slujitor și mare eclesiarh. În luna octombrie a anului 1990, a fost numit stareț al Mănăstirii Râșca de către IPS Părinte Daniel, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, care l-a înălțat și la demnitatea de arhimandrit.
Între anii 1995 și 1998, ÎPS Calinic a urmat cursurile de doctorat în specializarea Istoria Filosofiei, la catedra de Istoria Filosofiei și Axiologie din cadrul Facultății de Filosofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. La data de 14 mai 1998, a obținut titlul de Doctor în Filosofie, prezentând teza cu tema interdisciplinară „Tanatologia în proiecțiile sale teologice și filosofice”, sub îndrumarea profesorului universitar doctor Petre Dumitrescu, fiind distins cu calificativul „Magna cum laude”.