ÎPS Teodosie: Noi am greșit și seceta e o pedeapsă primită de noi
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a lansat un avertisment pentru românii de pretutindeni și nu numai. Potrivit spuselor sale, seceta ar putea fi o pedeapsă divină de la Bunul Dumnezeu din cauza păcatelor noastre, omul fiind în strânsă legătură cu natura.
Aflat în județul Constanța, Prea Sfințitul se roagă neîncetat către Dumnezeu pentru ploaie. Nu va opri până la finalul anului. Ba chiar i-a îndemnat pe preoții ortodocși să se roage în mijlocul naturii. Rugăciunile sale și ale altor creștin-ortodocși par a fi fost ascultate de Bunul Dumnezeu, căci meteorologii au anunțat că este posibil să plouă în sudul și în estul României.
„Pentru că noi am greșit și seceta e o pedeapsă primită de noi pentru că noi suntem în strânsă legătură cu natura pentru că omul a fost pus să stăpânească toată natura.
Când omul greșește, natura se tulbură! Și atunci, cerând iertare pentru păcatele noastre, Dumnezeu se milostivește, ne iartă și ne trimite ploaie”, a explicat el.
Rugăciune care se rostește pe timp de secetă
În rândurile următoare, aveți o rugăciune care se rostește pe timp de secetă și foamete.
„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește rugăciunea nevrednicului robului Tău. Întoarce-Ți mânia cea cu dreptate pornită asupra noastră. Nu ne omorî cu foame și cu sete pe noi, oamenii, și dobitoacele. Ci cu milostivire poruncește norilor din cer să slobozească pământului ploaie la vreme, ca să-l răcorească și să crească iarbă dobitoacelor și verdeață spre slujba oamenilor și să aducă roadele cele de trebuință vieții noastre; ca să preaslăvim sfânt numele Tău, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”
Apar polițele de asigurare pentru terenurile agricole
Guvernul României intenționează să asigure toate terenurile agricole. În colaborare cu companiile de asigurări, Executivul lucrează la elaborarea unei polițe care va permite acordarea de despăgubiri fermierilor afectați de secetă. În momentul de față, mai puțin de 1% din terenurile agricole beneficiază de asigurare.
La nivel național, ar fi necesar să asigurăm 7 milioane de hectare de teren agricol. Chiar dacă seceta devine o problemă din ce în ce mai gravă în fiecare an, un număr mic de fermieri aleg să-și protejeze culturile prin asigurare.
„În primele 6 luni ale anului 2024, au fost semnate în spectrul agricol 3.600 de poliţe de asigurare agricolă, cu 64 de milioane prime subscrise şi 24 de milioane reprezentând despăgubiri”, a dezvăluit preşedintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Doar 0,8% din terenurile agricole sunt asigurate
În prezent, doar 0,8% din terenurile agricole sunt asigurate, în ciuda faptului că agricultura contribuie cu aproximativ 6% la PIB-ul României. Din acest motiv, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale își propune să asigure toate terenurile agricole.
A fost creat un fond de risc prin care se rețin 3% din subvențiile europene acordate fermierilor. În plus, Uniunea Europeană (UE) alocă anual încă 17 milioane de euro pentru acest fond. În compensare, se alocă sume suplimentare din bugetul de stat. Potrivit ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, fermierii vor primi, împreună cu adeverința de la APIA pentru plata pe suprafață, și prima de asigurare. În jur de 3.000 de lei.