ÎPS Teodosie își dorește să fie mitropolit
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a declarat că a trimis la Cancelaria Sfântului Sinod al BOR un referat. El solicită înfiinţarea Mitropoliei Tomisului. Acesta a subliniat că referatul a fost înregistrat și că speră să fie inclus pe ordinea de zi.
ÎPS Teodosie a afirmat că dorința sa nu este motivată de interese personale, ci este vorba despre restabilirea unui adevăr istoric esențial pentru întreaga Biserică.
Arhiepiscopul Tomisului a fost chestionat despre starea actuală a Mitropoliei Tomisului, joi seara, în studioul Radio Dobrogea unde a fost prezent. El a fost întrebat și dacă ar trebui să fie înființată, reactivată sau recunoscută, precum și dacă a fost vreodată desființată.
“Nu a fost desfinţată niciodată, doar împrejurările au făcut să înceteze viaţa ei activă şi, sigur, după toate datele pe care le avem, ea trebuie să fie reactivată şi recunoscută şi nădăjduiesc în aceasta, că Dumnezeu e Dumnezeul adevărului, iar acesta este un adevăr de necontestat”, a răspuns ÎPS Teodosie.
Teodosie îi îndeamnă pe credincioși să scrie la Patriarhie
ÎPS Teodosie a mai adăugat că a trimis la Cancelaria Sfântului Sinod un referat complet. Prin care expune motivele pentru care solicită reînființarea mitropoliei, despre care speră să fie pus pe ordinea de zi.
Clericul i-a îndemnat pe ascultătorii postului de radio să trimită la rândul lor mesaje către aceeași instituție prin care să susțină demersul.
”Nu vă pot opri, nici nu vă silesc”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
Teodosie a încercat să-i convingă pe credincioși să scrie pe adresa Sfântului Sinod prin care să ceară reînființarea Mitropoliei Tomisului.
”Dumneavoastră puteţi să vă exprimaţi, cum am spus şi mai înainte, să cereţi, că eu nu cer pentru mine, ci pentru a restaura un adevăr istoric fundamental pentru întreaga Biserică şi pentru toţi credincioşii noştri.
Toţi avem un plus de demnitate şi binecuvântare de la Dumnezeu că punem în ordine cele ce au aparţinut înaintaşilor noştri. Trimiteţi scrisorile dumneavoastră către Sfântul Sinod, către Patriarhie”, a mai afirmat ÎPS Teodosie.
Cea mai veche organizare creștină
Arhiepiscopia Tomisului este considerată astăzi cea mai veche organizare creștină de pe teritoriul României, potrivit Wikipedia. Episcopia Tomisului a fost prima episcopie înființată pe teritoriul de astăzi al țării noastre. Cercetări recente, au concluzianat că participarea Episcopului Gheronție la Sinodul II Ecumenic, în 381, a dus la înființarea Mitropoliei Scythiai, cu reședința la Tomis. Întrucât există tradiția ca în provincia romană Scythia sa existe un singur ierarh.
Pentru a putea înființa această Mitropolie, împăratul Teodosie cel Mare a trecut sub jurisdicția Tomisului, trei scaune arhierești din afara provinciei. În anul 1923, s-a creat Episcopia Constanței (Tomis). Ea cuprindea județele din sudul Dobrogei: Constanța, Ialomița, Durostor și Caliacra.
În 1949 județul Tulcea a intrat și el sub jurisdicția Episcopiei Constanței. În anul 1950, Episcopia Constanței a fost desființată. Iar teritoriul acesteia a revenit Episcopiei Dunării de Jos. Aceasta a devenit cunoscută sub numele de Arhiepiscopia Tomisului și Dunării de Jos în 1975.
La 12 februarie 1990, Arhiepiscopia Tomisului și Arhiepiscopia Dunării de Jos a fost împărțită în Arhiepiscopia Tomisului și Arhiepiscopia Dunării de Jos. Arhiepiscopia Tomisului acoperea toată Dobrogea. La 15 aprilie 2004 a fost înființată eparhia Tulcea pe teritoriul Dobrogei de Nord.