ÎPS Teodosie respinge acuzațiile DNA: Nu există probe, nu e nicio urmărire

ÎPS Teodosie

SURSĂ FOTO: Inquam Photos, Lavinia Cioaca

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, neagă acuzațiile DNA. El a declarat că „nu există probe” și „nu e nicio urmărire”.

Potrivit DNA, ÎPS Teodosie este suspectat că a promis 160.000 lei, adică 20% din suma de 800.000 de lei, unui om de afaceri pentru a obține fonduri pentru Arhiepiscopia Tomisului. Suma era destinată finanțării lucrărilor de construcție și reabilitare ale unor unități de cult subordonate Arhiepiscopiei.

ÎPS Teodosie neagă acuzațiile aduse de DNA

ÎPS Teodosie a negat categoric acuzațiile, insistând că nu există probe concrete împotriva sa și că nu este subiectul unei urmăriri penale.

„Nu e nicio urmărire. Se fac niște verificări. Nu există probe, nu e nicio urmărire”, a afirmat acesta la Antena 3 CNN.

Conform comunicatului DNA, ÎPS Teodosie este suspectat de a fi promis o sumă de 160.000 lei, reprezentând 20% dintr-o sumă totală de 800.000 lei, unui om de afaceri.

Această sumă ar fi fost destinată pentru lucrări de construcție sau reabilitare în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții Petrescu Teodosie, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, precum și P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență”, potrivit unui comunicat de presă.

Ce spun procurorii?

DNA afirmă că aceste fonduri urmau să fie obținute prin influența pe care ÎPS Teodosie ar fi avut-o asupra unor funcționari de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Acest caz include și un consilier al Arhiepiscopiei, acuzat de complicitate la aceeași infracțiune.

În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului.

În comunicatul DNA se menționează că „la acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică <înțelegerea> respectivă. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului”.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală, se mai menționează în finalul documentului citat.