IPTV sau televiziune IP presupune transmiterea semnalului TV cu o înaltă calitate a imaginii şi sunetului, via protocoalele IP de Internet, direct pe ecranul televizorului. IPTV nu trebuie confundat cu televiziunea transmisă prin Internet (sau televizunea on-line). Serviciul IPTV este livrat clienţilor pe o conexiune de bandă largă şi un Set Top Box (STB), iar serviciile furnizate sunt accesate direct pe ecranul televizorului şi nu a unui monitor conectat la un computer.
IPTV oferă utilizatorilor posibilitatea de a selecta, înregistra şi viziona programele favorite oricând doresc.
La nivel mondial sunt 38,5 milioane de utilizatori de servicii IPTV, iar jumătate dintre aceştia sunt din Europa (19 milioane), conform Broadband Forum. În Statele Unite, trei companii oferă servicii IP TV: AT&T, Verizon şi SureWest. În Europa, Franţa conduce detaşat în rândul ţărilor care oferă IPTV, calitatea Internetului din această ţară fiind recunoscută.
IPTV în Europa mai oferă Deutsche Telekom, Belgacom, Telecom Italia, British Telecom, Telefonica şi Swisscom.
IPTV în România: iNES şi Romtelecom
În ţara noastra, astfel de servicii de televiziune sunt oferite de iNES şi Romtelecom.
iNES Group a lansat serviciul IPTV în anul 2006. Acesta a fost primul serviciu IPTV comercial din România, distribuit pe o reţea de fibră optică privată şi securizată, folosind o conexiune FTTH (Fiber-To-The-Home).
La iNES, pachetul de bază costă 50 de euro şi include 150 de canale TV, inclusiv HD, 2 linii telefonice cu minute incluse şi acces la Internet, până la 30 Mbps. Taxa de instalare este de 150 de euro. Serviciul iNES IPTV este disponibil în Bucuresti şi oraşul Voluntari-Ilfov.
IPTV, un serviciu pentru cei care vor să deţină controlul
Romtelecom, unul dintre cei mai mari operatori de comunicaţii din România, a lansat serviciul IPTV, Dolce Interactiv, în luna decembrie a anului trecut. Potrivit reprezentanţilor companiei, decizia de introducere a IPTV a venit în urma analizării unor caracteristici ale consumului de televiziune.
Compania a observat că românii sunt interesaţi să ţină pasul cu noile tehnologii, caută diversitate şi un conţinut de calitate, orientându-se din ce în ce mai mult către canale specializate în defavoarea celor de conţinut general şi vor să deţină controlul asupra conţinutului.
Cu 19,7 euro (cu TVA inclus), clienţii Romtelecom beneficiază de varianta cea mai completă de pachet principal care include 106 de canale TV, care includ 4.800 de transmisiuni sportive, 1.500 filme, 2.000 de documentare, 400 de seriale sau 1.600 de episoade de desene animate și jocuri. Pentru a accesa toate funcţionalităţile serviciului este nevoie de un receptor. Primul este oferit cu chirie zero, iar celelalte la preţuri ce pornesc de la 99 de euro (cu TVA inclus). Serviciul este disponibil în 18 judeţe.
“Până acum, televiziunea era un serviciu prin care primeai ceea ce difuza operatorul, furnizorul de programe TV. Astăzi, IPTV oferă posibilitatea să interacţionezi mai mult cu serviciul pe care îl doreşti şi să îl personalizezi aşa cum îţi place”, potrivit lui Yorgos Ioannidis.
Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC) este de părere că serviciile premium de tipul televiziunii de înaltă definiţie (HD), celei tridimensionale (3D), video la cerere (VoD) ori televiziunea prin protocolul de internet (IPTV) sunt facilităţi oferite consumatorilor doar pentru diferenţiere, dar care nu vor deveni foarte curând accesibile românilor cu venituri medii.
IPTV, experienţa televiziunii la un nou nivel
17 noiembrie 2010, 11:32
Ultima modificare în 17 noiembrie 2010, 13:32
Serviciul IPTV (televiziune prin protocolul de Internet) a cunoscut o creştere considerabilă în ultimii ani, însă în ţara noastră acest sistem nu este foarte cunoscut de public.
Etichete: ip,
ip tv,
televiziune ip
Publicat in categoriile: Fără categorie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Fără categorie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- OUG 50: două ore pentru un singur articol
- Întârzierea adoptării bugetului UE pe 2011 poate provoca pierderi statelor care acordă subvenţii fermierilor
- Profit net de 18 ori mai mare pentru Zentiva în primele nouă luni
- Cât costă primul eReader românesc?
- Rata leu – euro va influenţa bogăţia ţării, la aderarea ţării la zona euro
- Indagra a avut peste 42.000 de vizitatori
- Acordul stand-by cu FMI, respins
- Omniasig: afaceri în scădere cu aproape 16%
- Propunere MFP: Drepturile salariale câştigate în instanţă, plătite în rate până în 2014
- CEC Bank a acordat primul credit pentru reabilitare termică