Irak vrea să reducă producția de petrol, anunță ministrul Petrolului din această țară. El a mai spus că țara a făcut suficiente reduceri voluntare. De asemenea, el a mai zis că nu va fi de acord cu nicio reducere suplimentară propusă de OPEC+.
Irak vrea să reducă producția de petrol
Ministrul Petrolului din Irak a afirmat că țara este angajată în respectarea acordului de reducere voluntară a producției de petrol, convenit de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
Irakul este deschis la cooperare cu celelalte state membre pentru promovarea stabilității pe piețele petroliere globale, conform declarației sale pentru agenția de presă de stat.
Ministrul a reacționat la propria sa sugestie din ziua precedentă, afirmând că Irakul a implementat deja reducerile voluntare suficiente și nu va fi de acord cu nicio reducere suplimentară propusă de grupul extins al producătorilor OPEC+ în cadrul întâlnirii programate pentru începutul lunii iunie.
Ministerul Petrolului este angajat în colaborarea cu celelalte state membre și depune eforturi pentru consolidarea stabilității pe piața mondială a petrolului prin intermediul acordului privind programele de reducere voluntară, spune Hayan Abdul Ghani.
Abdul Ghani a comunicat reporterilor, în timpul sesiunii de acordare a licențelor pentru petrol și gaze la Bagdad, că reducerile voluntare ale producției OPEC sunt conforme cu acordul membrilor săi. El a subliniat că, fiind parte a OPEC, Irakul va lua în serios și va lua decizii în consecință.
”Este necesar să aderăm şi să fim de acord cu orice decizie luată de organizaţie”, a spus el.
Persoane bine informate cu privire la această chestiune au comunicat pentru Reuters că grupul OPEC+ ar putea decide să extindă unele reduceri voluntare de producție. Acest lucru s-ar întâmpla în care cererea nu va înregistra creșteri semnificative.
Cine face parte din OPEC?
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a fost înființată la Bagdad, Irak, prin semnarea unui acord în septembrie 1960 de către cinci țări, și anume
- Republica Islamică Iran
- Irak
- Kuweit
- Arabia Saudită
- și Venezuela
Acestea urmau să devină membrii fondatori ai Organizației.
Acestor țări li s-au alăturat ulterior:
- Qatar (1961)
- Indonezia (1962)
- Libia (1962)
- Emiratele Arabe Unite (1967)
- Algeria (1969)
- Nigeria (1971)
- Ecuador (1973)
- Gabon (1975)
- Angola (2007)
- Guineea Ecuatorială (2017)
- și Congo (2018)
Ecuador și-a suspendat calitatea de membru în decembrie 1992. Totuși, a revenit în OPEC în octombrie 2007, dar a decis să se retragă din OPEC începând cu 1 ianuarie 2020.
Indonezia și-a suspendat calitatea de membru în ianuarie 2009, a reactivat-o din nou în ianuarie 2016, dar a decis să își suspende din nou calitatea de membru în cadrul celei de-a 171-a reuniuni a Conferinței OPEC din 30 noiembrie 2016.
Gabon și-a încetat calitatea de membru în ianuarie 1995. Cu toate acestea, a reintrat în Organizație în iulie 2016. Qatar și-a încetat calitatea de membru la 1 ianuarie 2019. Angola și-a retras calitatea de membru începând cu 1 ianuarie 2024
Aceasta înseamnă că, în prezent, Organizația are un total de 12 țări membre.
Statutul OPEC face o distincție între membrii fondatori și membrii cu drepturi depline – acele țări a căror cerere de aderare a fost acceptată de către conferință.
Statutul stipulează că:
„orice țară cu un export net substanțial de petrol brut, care are interese fundamental similare cu cele ale țărilor membre, poate deveni membru cu drepturi depline al Organizației, dacă este acceptată de o majoritate de trei pătrimi din membrii cu drepturi depline, inclusiv voturile concurente ale tuturor membrilor fondatori”.
Statutul prevede, de asemenea, membri asociați, care sunt acele țări care nu îndeplinesc condițiile necesare pentru a deveni membri cu drepturi depline, dar care sunt totuși admise în condițiile speciale care pot fi stabilite de conferință.