Iranul a dezvăluit o nouă rachetă balistică de precizie cu rază medie de acţiune

Joi, 22 septembrie 2022, la Teheran, a avut loc defilarea anuală a forţelor armate ale Iranului. Parada militară a fost organizată pentru a marca începutul războiului cu Irakul (1980 – 1988). În timpul evenimentului respectiv, Iranul a dezvăluit o nouă rachetă balistică de precizie cu rază medie de acţiune.

„Racheta balistică Rezvan cu combustibil lichid are o rază operaţională de 1400 kilometri”, a fost anunțul făcut la televiziune de stat din Iran, care a prezentat imagini cu racheta respectivă pe un vehicul militar.

„Este vorba de o rachetă balistică de precizie, care intră în atmosferă cu o viteză de opt ori mai mare decât cea a sunetului”, a explicat generalul Hossein Salami, liderul Gardienilor Revoluţiei (armată ideologică a Republicii Islamice), relatează agenţia de presă Irna.

Potrivit Institutului Internaţional pentru Studii Strategice (IISS), Iranul dispune de circa 20 de tipuri de rachete balistice, precum şi de rachete de croazieră şi de drone militare, raza lor de acţiune variind de la 800 km până la 1800 km. Conform IISS, prioritatea Iranului în materie de armament o reprezintă precizia rachetelor.

Iranul a proiect o dronă militară, special pentru a ținti Israelul

Vă amintim că, duminica trecută, Iranul a proiectat o dronă militară, denumită Arash-2, special pentru a ținti orașele israeliene Tel Aviv și Haifa. Anunțul a fost făcut de către un comandant militar iranian de rang înalt.

„Am proiectat această dronă special pentru Haifa și Tel Aviv. Este o dronă unică, care a fost dezvoltată pentru această sarcină.  Iranul va dezvălui capacitățile acestei drone în exerciții viitoare”, a declarat atunci Kiyoumars Heydari, comandantul forțelor terestre ale armatei iraniene, citat de presa de stat.

Menționăm că Iranul nu recunoaște Israelul ca fiind stat independent, iar comandanții militari iranieni au amenințat în repetate rânduri că vor ataca orașele israeliene Tel Aviv și Haifa.

Eforturile de relansare a acordului nuclear încheiat în 2015 între Iran și puterile mondiale, căruia Israelul i se opune, nu au avut încă succes de când au reînceput negocierile la Viena. Acordul din 2015, cunoscut în mod oficial sub numele de Planul Comun de Acțiune Cuprinzător, a oferit Iranului o reducere a sancțiunilor în schimbul reducerii programului său nuclear. Israelul consideră că acordul nuclear este prea generos cu Guvernul de la Teheran și se opune eforturilor SUA și UE de a-l restabili. Marea Britanie, Franța și Germania (care sunt părți la acord nuclear, alături de SUA, Rusia și China), au declarat, recent, că au „îndoieli serioase” cu privire la intențiile Iranului de a relansa acordul respectiv.

Guvernul de la Teheran a spus că declarația celor trei țări europene a fost „neconstructivă”, iar trimisul Rusiei la discuții a calificat-o drept „inoportună”. Vă amintim că Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear în 2018, spunând că era prea blând cu Iranul și a reimpus sancțiuni radicale asupra Guvernului de la Teheran.

Iranul, care insistă că programul său nuclear este doar în scopuri pașnice, a răspuns prin extinderea programului său nuclear, încălcând majoritatea restricțiilor din acord, scrie Al Arabiya.