Iranul a depăşit un nou prag crescând la peste 120 de kilograme stocul de uraniu îmbogăţit la 20%, a anunţat sâmbătă seară şeful Organizaţiei Iraniene pentru energie atomică, Mohammad Eslami, citat de AFP.

„Am depăşit 120 de kilograme. Avem mai mult decât atât. Poporul nostru ştie bine că ei (occidentalii) ar fi trebuit să ne dea combustibilul îmbogăţit la 20% pentru a-l folosi în reactorul de la Teheran, dar nu au făcut-o”, a spus Mohammad Eslami la televiziunea naţională.

„Dacă colegii noştri nu l-ar produce, am avea bineînţeles probleme cu lipsa de combustibil pentru reactorul de la Teheran”, a adăugat el.

Conform unor estimări de la sfârşitul lunii august, Iranul şi-a majorat stocul de uraniu îmbogăţit la 60%, cu mult peste limita autorizată de 3,67%, la 10 kg comparativ cu 2,4 kg în mai, în timp ce stocul de uraniu îmbogăţit la 20% care, teoretic, îi permite să producă izotopi medicali, utilizaţi în special în diagnosticul unor tipuri de cancer, a crescut de la 62,8 kg la 84,3 kg.

Încheiat în 2015 între Iran, pe de o parte, şi Statele Unite, Marea Britanie, China, Rusia, Franţa şi Germania, pe de altă parte, acordul nuclear de la Viena oferea Teheranului ridicarea unei părţi a sancţiunilor internaţionale în schimbul unei reduceri drastice a programul său nuclear, plasat sub control strict al ONU.

Dar după retragerea unilaterală a americanilor din acord în 2018 sub preşedintele Donald Trump, Teheran şi-a abandonat treptat angajamentele. Statele Unite au impus la rândul lor sancţiuni.

Primul președinte al Iranului a murit

Agenția oficială de presă iraniană a anunțat că primul președinte al Republicii islamice Iran, Abolhassan Banisadr, a murit sâmbătă într-un spital din Paris, după o boală îndelungată. Agenția a anunțat că președintele a murit în spitalul Pitié-Salpêtrière, la vârsta de 88 de ani, transmite AFP.

Povestea sa este una interesantă, deoarece Abolhassan Banisadr a fugit din țară la doar un an după ce a fost ales.  Abolhasan Banisadr a fost ales primul președinte al Republicii Islamice Iran, la 25 ianuarie 1980. Banisadr a fugit în Franța unde a pus umărul la înființarea Consiliului Național al Rezistenței, pe care l-a părăsit insă în 1984

A studiat religia și economia la Universitatea din Teheran, fiind liderul mișcării studențești anti-șah la începutul anilor `60, motiv pentru care a fost închis de două ori. Președintele a fost rănit în revolta eșuată în iunie 1963, a plecat în Franța și și-a continuat studiile la Sorbona, unde a obținut un doctorat și apoi a predat.