Iranul accelerează îmbogățirea uraniului, stârnind îngrijorare internațională
Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că Iranul a început să accelereze procesul de îmbogățire a uraniului la un nivel mai apropiat de cel necesar producerii unei arme nucleare.
Această evoluție vine după ce Teheranul a anunțat recent că își intensifică dramatic acest proces, ridicând semne de întrebare la nivel internațional, transmite Reuters.
Îmbogățirea uraniului la un nivel periculos
Conform declarațiilor lui Rafael Grossi, Iranul produce acum peste 30 de kilograme de uraniu îmbogățit până la 60% pe lună, față de aproximativ 7 kilograme anterior. Nivelul de 60% este considerat semnificativ mai apropiat de cel necesar producerii unei arme nucleare, pragul critic fiind de circa 90%.
„Înainte (producea) 7 kilograme (de uraniu îmbogăţit până la 60%), plus-minus, pe lună, acum este peste 30 sau mai mult decât atât. Prin urmare, cred că este un indiciu clar al unei accelerări. Ei apasă pedala de acceleraţie”, le-a spus Grossi reporterilor la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Grossi a subliniat că Iranul deține în prezent aproximativ 200 de kilograme de uraniu îmbogățit la acest nivel.
Acțiunea Iranului a fost catalogată de puterile occidentale drept o escaladare serioasă, afirmând că nu există o justificare civilă pentru îmbogățirea uraniului la acest nivel. Totuși, Iranul susține că programul său nuclear are exclusiv scopuri pașnice și că își exercită dreptul de a îmbogăți uraniul la orice nivel consideră necesar.
Impactul asupra diplomației internaționale
Accelerarea procesului de îmbogățire a uraniului de către Iran survine în contextul unei situații diplomatice deja tensionate. Rafael Grossi a încurajat dialogul între Iran și Statele Unite, menționând că acest proces ar putea duce la un nou acord nuclear.
El a reamintit că retragerea SUA, sub conducerea administrației Trump, din acordul nuclear cu Iranul a dus la nerespectarea obligațiilor de către ambele părți.
„Putem deduce din primele declaraţii ale preşedintelui Trump şi ale altor membri din noua administraţie că există o dispoziţie, să-i spunem aşa, de a avea o discuţie şi poate de a ajunge la o formă de acord”, a adăugat Grossi.
Separat, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la Iran să clarifice intențiile sale nucleare și să ia măsuri pentru ameliorarea relațiilor cu țările din regiune și cu Statele Unite.
El a declarat că iranienii trebuie să demonstreze că nu intenționează să dezvolte arme nucleare și să participe constructiv la discuțiile internaționale.
„Aici speranţa mea este că iranienii înţeleg că este important să clarifice, odată pentru totdeauna, că vor renunţa să aibă arme nucleare, simultan cu implicarea constructivă în discuţii cu celelalte ţări din regiune”, a declarat secretarul general al ONU.
Reacțiile internaționale și posibilele consecințe
Conform AIEA, o cantitate de aproximativ 42 kg de uraniu îmbogățit la nivelul de 60% este suficientă, dacă este îmbogățită suplimentar, pentru fabricarea unei bombe nucleare. Această informație a atras atenția comunității internaționale, care cere măsuri urgente pentru a evita o escaladare suplimentară a tensiunilor.
Antonio Guterres a subliniat importanța unui angajament clar din partea Iranului, considerând că relațiile dintre Teheran, Israel și Statele Unite sunt cruciale pentru stabilitatea globală. Reafirmând necesitatea dialogului, Guterres și Grossi au evidențiat nevoia de soluții diplomatice pentru a preveni o criză internațională.