Robert Malley, emisarul american pentru Iran, şi negociatorul iranian Ali Bagheri au început negocieri indirecte SUA-Iran, prin intermediul Uniunii Europene, pentru a debloca negocierile de la Viena despre dosarul nuclear iranian. Aceste negocieri indirecte au avut loc marțea trecută la Doha, capitala Qatarului, stat situat în Asia de Vest.
Aceste discuții diplomatice, începute în Austria în aprilie 2021, sunt menite să reintegreze Statele Unite ale Americii în acordul nuclear iranian, încheiat oficial în 2015, şi să impună Iranului respectarea integrală a angajamentelor asumate prin acest acord.
„Partea americană s-a deplasat la Doha fără să aibă o abordare bazată pe iniţiativă şi progres”, a declarat luni Hossein Amir-Abdollahian, şeful diplomaţiei din Iran, aflat într-o convorbire telefonică cu omologul său francez, Catherine Colonna.
„Noi credem că repetarea poziţiilor anterioare nu poate substitui iniţiativa politică”, a adăugat Hossein Amir-Abdollahian, îndemnând Guvernul de la Washington „să profite de această ocazie diplomatică”.
SUA s-au declarat decepţionate de negocierile indirecte cu Iranul
Amintim faptul că, miercuri după-amiază, Statele Unite ale Americii s-au declarat decepționate de negocierile indirecte cu Iranul de la Dona, unde „nu a fost făcut niciun progres”. În prezent, partea americană consideră „încheiat” acest ciclu de schimburi.
Menționăm faptul că Marea Britanie, Franța și Germania, state membre ale acordului privind dosarul nuclear iranian, cunoscut sub sigla JCPOA, au cerut recent Guvernului de la Teheran să detensioneze situaţia actuală şi „să revină la cooperarea deplină” cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Totodată, în Consiliul de Securitate al ONU, Rusia și China, celelalte două părţi din JCPOA, au subliniat importanța continuării acordului nuclear.
„Suntem serioşi şi oneşti în obiectivul nostru de a ajunge la un acord bun şi stabil”, a afirmat luni Hossein Amir-Abdollahian, relatează agenția de presă AFP.
Potrivit sursei citate, negociatorul iranian Ali Bagheri a declarat, duminică după-amiază, că „data şi locul viitoarelor negocieri sunt în curs de finalizare”, însă nu a oferit detalii suplimentare.
Planul Cuprinzător de Acțiune Comun (JCPOA)
The Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA – Planul Cuprinzător de Acțiune Comun) cunoscut, totodată, ca „acordul nuclear cu Iranul” sau „acordul cu Iranul”, este un acord privind programul nuclear iranian, încheiat la Viena pe data de 14 iulie 2015, între Iran și P5+1 (cei cinci membri permanenți ai Consiliul de Securitate al ONU: Statele Unite ale Americii, China, Rusia, Marea Britanie, Franța și Germania) împreună cu Uniunea Europeană.
Negocierile formale pentru JCPOA au început odată cu adoptarea planului comun de acțiune, un acord interimar semnat între Iran și statele membre P5+1 în noiembrie 2013. În acel an, Iranul și P5+1 s-au angajat în negocieri pentru următoarele 20 de luni, iar în aprilie 2015 au convenit asupra unui cadru pentru acordul final. În iulie 2015, Iranul și P5+1 au confirmat acordul asupra planului comun de acțiune, împreună cu „acordul privind foaia de parcurs” dintre Iran și Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).
După ce Administrația Trump a certificat de două ori conformitatea Iranului, Statele Unite ale Americii s-au retras din JCPOA în mai 2018 deoarece Donald Trump a promis că va negocia un acord mai bun. Donald Trump și-a părăsit mandatul fără a-și îndeplini acest angajament, iar analiștii politici au stabilit că Iranul s-a apropiat de dezvoltarea unei arme nucleare de la retragerea americană.