"Banca Centrală iraniană a respins montajul financiar propus de chinezi şi Ministerul Energiei a decis ca proiectul să fie realizat de Khatam al-Anbiya", divizia economică a Gardienilor Revoluţiei (unitatea de elită a armatei iraniene), a declarat ministrul energiei, Majid Namju, citat de cotidianul local Kayhan, fără să precizeze şi motivul rezilierii contractului.

În urma instituirii embargoului occidental împotriva Iranului pentru a-l determina să renunţe la programul nuclear, China a devenit primul partener comercial al acestei ţări. Cu toate acestea, relaţiile lor bilaterale nu par a fi foarte bune. Autorităţile de la Teheran au anulat deja mai multe contracte cu China, care vizau proiecte de anvergură, pe motivul că investiţiile chineze nu au venit suficient de rapid sau din alte raţiuni comerciale.

Anul trecut în luna octombrie Teheranul a "suspendat" un contract în valoare de 15 miliarde de dolari încheiat cu China National Petroleum Company (CNPC) pentru exploatarea zăcămintelor de gaze naturale de la North Pars invocând întârzierile acumulate de partenerul chinez într-un altă înţelegere pentru exploatarea unor alte zăcăminte din Golful Persic.

Valoarea contractelor semnate în ultimii cinci ani de cele două ţări pentru realizarea de proiecte de anvergură se cifrează la peste 50 de miliarde de dolari, dintre care suma proiectelor din sectorul petrolier şi al gazelor naturale este de 40 de miliarde de dolari. Însă, potrivit estimărilor unor experţi occidentali de la Teheran, companiile chineze nu au investit până în prezent decât 10% din sumele promise.

Unitatea Khatam al-Anbiya a fost creată după războiul cu Irakul din anii 80 pentru a contribui la reconstrucţia ţării şi este subordonată Gardienilor Revoluţiei, fiind prezentă în cele mai multe dintre marile proiecte de infrastructură dar şi în industria petrolului şi a gazelor naturale. Ea a primit şi marile priecte abandonate de companiile occidentale după instituirea embargoului.