Recent, Iranul a anunțat că a reluat îmbogăţirea uraniului la 20%, lucru ce încalcă acordul încheiat de Teheran în 2015 cu marile puteri, inclusiv cu Beijingul. În acest context, marți, 5 ianuarie, China a făcut apel la calm și la reținere.
Marți, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a atenționat că problema nucleară iraniană, care este „extrem de complexă şi sensibilă”, se află într-un moment critic.
Aceasta a mai precizat, în cadrul unei conferințe de presă care are loc zilnic, că țara face apel la toate părțile să dea dovadă de calm și reținere.
„China face apel la toate părţile să dea dovadă de calm şi reţinere, să-şi respecte angajamentele din acord şi să se abţină de la acţiuni care ar putea escalada tensiunile, precum şi să facă loc eforturilor diplomatice şi unei schimbări a situaţiei”, a declarat responsabila chineză.
Hua Chunying a mai spus că sarcina cea mai urgentă este de a face presiuni asupra Statelor Unite ale Americii, subliniind că, în acest mod, acordul nuclear iranian va putea fi adus pe calea cea bună.
„Sarcina cea mai urgentă şi accesibilă pentru toate părţile este de a face presiuni asupra Statelor Unite să se întoarcă necondiţionat în acord şi să elimine toate sancţiunile aferente”, a adăugat Hua, citată de Reuters.
Anunțul de luni al Israelului
Iranul a anunţat luni lansarea procesului destinat să producă uraniu îmbogăţit la 20% în uzina subterană din Fordo, ceea ce reprezintă o încălcare a acordului internaţional din 2015 destinat să limiteze programul nuclear în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor internaţionale ce afectau ţara. Anunţul a fost confirmat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).
Iranul a început să se detaşeze de principalele angajamente luate în cadrul acestui acord din mai anul trecut, în urma deciziei preşedintelui american Donald Trump de a retrage unilateral SUA din acordul de la Viena, urmată de reinstituirea unor sancţiuni severe americane.
Anunţul reluării îmbogăţirii uraniului la 20% riscă să torpileze definitiv documentul, în timp ce venirea la Casa Albă a preşedintelui democrat Joe Biden a dat speranţa unei salvări a acordului după ani de presiune maximă din partea lui Donald Trump împotriva Teheranului.