Decizie de ultim moment la nivel mondial. În ciuda pandemiei care a lovit o întreagă omenire, Iranul anunță sancțiuni dure împotriva ambasadorului SUA în Irak.
AFP informează că Teheranul a anunţat la finalul săptămânii o serie de sancţiuni împotriva ambasadorului SUA în Irak, Matthew Tueller, acuzat că a comis acte ”teroriste” împotriva intereselor iraniene.
Informarea a fost prevăzută într-un comunicat al Ministerului de Externe iranian publicat la scurt timp după anunţarea de noi sancţiuni americane împotriva Iranului, informează agerpres.
Matthew Tueller şi alţi doi oficiali americani ”au participat la organizarea şi finanţarea… unor acte teroriste împotriva intereselor guvernului şi poporului iranian”, a indicat ministerul pe Twitter, la scurt timp după anunţul făcut de către Washington privind sancţiuni împotriva ambasadorului Iranului în Irak, Iraj Masjedi.
Continuă teniunea între Iran și SUA
La finalul lunii august, ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif susținea într-o scrisoare adresată Naţiunilor Unite că Statele Unite nu au dreptul să declanşeze mecanismul de reimpunere a tuturor sancţiunilor ONU cu privire la Iran, nota Reuters.
„Presiunea Statelor Unite pentru reimpunerea sancţiunilor ONU Iranului va avea consecinţe periculoase … Iranul a manifestat reţinere cu bună credinţă … Acum este rândul comunităţii internaţionale să combată presiunea ilegală a Statelor Unite”, a afirmat Mohammad Javad Zarif în scrisoare.
La acea vreme, televiziunea de stat iraniană declara că scrisoarea a fost transmisă conducerii Consiliului de Securitate al ONU de către reprezentantul iranian la New York, Majid Takhteravanchi.
Zarif a mai declarat că Washingtonul nu are dreptul să declanşeze mecanismul deoarece nu mai este parte la acordul semnat în 2015, poziţie susţinută şi de Rusia.
Ambasadorul rus pe lângă Naţiunile Unite, Vassily Nebenzia, a respins planurile americane de a restabilire a sancţiunilor ONU la adresa Iranului, apreciindu-le ca fiind „inexistente” şi afirmând că doar o ţară care rămâne parte la acordul din 2015 poate declanşa reimpunerea sancţiunilor, procedură cunoscută informal sub denumirea de „snapback”