Petrolul a urcat peste 141 dolari, recuperand o parte din scaderea ultimelor zile. Concret, pentru livrarile din august, pretul a luat la bord 5,60 dolari la New York si 5,45 dolari la Londra, unde a atins o valoare de 142,03 dolari. Potrivit lui Zachary Oxman, broker la Wisdom Financial, "fluctuatiile ultimelor zile se datoreaza presiunilor din parta geopoliticului". Evenimentele la care se refera brokerul sunt recentele teste cu racheta ale Iranului si amenintarea gruparii nigeriene MEND (Mis
Petrolul a urcat peste 141 dolari, recuperand o parte din scaderea ultimelor zile. Concret, pentru livrarile din august, pretul a luat la bord 5,60 dolari la New York si 5,45 dolari la Londra, unde a atins o valoare de 142,03 dolari.
Potrivit lui Zachary Oxman, broker la Wisdom Financial, „fluctuatiile ultimelor zile se datoreaza presiunilor din parta geopoliticului”. Evenimentele la care se refera brokerul sunt recentele teste cu racheta ale Iranului si amenintarea gruparii nigeriene MEND (Miscarea pentru Emanciparea Deltei Nigerului) cu ruperea acordului de incetare a focului. Scaderea s-a datorat tot Iranului care a fost mai conciliant in privinta testelor sale nucleare. Si pretul petrolului calculat pe baza cosului OPEC a crescut, dar nu cu atat de mult ci doar cu 0,52 dolari, pana la 133,68 USD. Pe intraday insa, situatia nu sta deloc asa de bine, la ora editarii acestei stiri petrolul urcand la New York pana la 146, 48 dolari la futures pe august.
Pe piata gazului, la New York piata a inchis ieri la 12,30 USD, in crestere cu 0,294 dolari, iar astazi se afla intr-o usoara scadere la 12,255 USD.
Iranul si Nigeria sunt relevante pe piata petrolului, deoarece Iranul ocupa locul doi in lume la rezerve (depasit doar de Arabia Saudita) si locul patru in clasamentul producatorilor (in urma Arabiei Saudite, Rusia si SUA). Nigeria este membru OPEC din 1971 si al cincilea partener al SUA in afacerile cu petrol.
Alte cauze care au dus la crestere au fost deprecierea dolarului si cresterea aurului, devenit din ce in ce mai atractiv si mai sigur.
Desi Iranul a testat rachete care pot sa atinga Israelul, presa internationala trateaza cu rezerva, chiar la zeflemea subiectul. Motivul sta in faptul ca imaginile difuzate de iranieni par a fi retusate in Photoshop, pentru a li se mai adauga inca o racheta, care, aparent, nu pornise.