Iranul a încercat să-şi procure mii de magneţi speciali de mici dimensiuni din China pentru instalaţiile sale nucleare cu scopul de a-şi accelera cercetările pentru o armă nucleară, afirmă un raport american citat de Washington Post.
Potrivit acestui document realizat de David Albright, un om de ştiinţă american specializat în probleme nucleare şi colaborator al Institutului Ştiinţelor şi Securităţii Internaţionale (ISIS), această tentativă ilustrează clar faptul că China este un loc de tranzit important pentru programul nuclear iranian.
O societate-fantomă iraniană a utilizat un site internet chinezesc pentru a încerca să-şi procure 100.000 de magneţi de formă circulară, componente importante pentru centrifugele din instalaţiile nucleare iraniene, arată raportul.
Sancţiunile impuse Teheranului de Naţiunile Unite la sfârşitul anului 2011 interzic orice export de acest tip spre Iran.
Doi magneţi sunt necesari pentru fiecare din cele 50.000 de centrifuge de primă generaţie utilizate pentru îmbogăţirea uraniului în uzinele iraniene.
Iranul încearcă să-şi ‘crească considerabil’ parcul său de centrifuge de primă generaţie, chiar dacă experţii săi construiesc şi dispozitive mai perfecţionate, subliniază raportul lui Albright.
‘China trebuie să facă mai mult pentru a arăta că este un membru responsabil în economia globală’, insistă documentul. ‘Această ţară ar trebui în special să încerce să eradicheze reţelele de contrabandă iraniene.’
ISIS nu precizează dacă Iranul a reuşit să-şi procure din China piesele pe care le căuta.
Washington Post, care a publicat primul acest raport joi, a citat un diplomat european bun cunoscător al dosarului iranian, subliniind că Teheranul încearcă să avanseze rapid în obţinerea armei nucleare. ‘Fiecare pas înainte face situaţia potenţială mai periculoasă’, a spus acest diplomat sub acoperirea anonimatului.
Raportul ISIS sporeşte îngrijorările generate de controversatul program nuclear al Iranului. Teheranul susţine că lucrează la un program nuclear civil, dar nu vrea ca Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) să-i verifice instalaţiile. Puterile occidentale se îndoiesc că republica islamică nu caută de fapt să se doteze cu arma nucleară.
Acest subiect va fi unul dintre cele pe care le va aborda Barack Obama luna viitoare, în cursul vizitei sale în Israel, susţine AFP.
Sursa: Agerpres