'Nimeni nu este mulţumit de nivelul actual al preţurilor. OPEC ar trebui să decidă să gestioneze piaţa prin reducerea nivelului producţiei', a declarat Bijan Namdar Zanganeh la o conferinţă a industriei petroliere organizată la Teheran. Cu toate acestea, Zanganeh a recunoscut că nu se aşteaptă ca OPEC să-şi reducă producţia la următoarea reuniunile ministerială din luna decembrie.
OPEC, organizaţie care furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial, şi-a depăşit plafonul oficial de producţie pentru a 16-a lună consecutivă în condiţiile în care grupul vrea să-şi apere cote de piaţă în condiţiile unei supraoferte de ţiţei. Preţul barilului de ţiţei Brent a scăzut cu 42% în ultimele 12 luni, iar luni era cotat la 49,73 dolari.
În pofida scăderii preţului petrolului, Iranul vrea să-şi majoreze producţia de petrol şi să-şi redobândească poziţia pe care o avea pe piaţă înaintea impunerii sancţiunilor internaţionale pentru programul său nuclear. În luna iulie a acestui an Iranul şi statele din grupul '5 plus 1' (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) au ajuns la un acord cuprinzător care pune capăt preocupărilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului. În urma încheierii acestui acord, o serie de sancţiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate astfel că ţara va putea să-şi reia treptat exporturile de petrol.
Bijan Namdar Zanganeh a spus că Iranul îşi va majora producţia de petrol cu 500.000 de barili pe zi imediat ce acordul cu marile puteri va fi implementat. 'Nu vom cere nimănui permisiunea pentru a ne majora producţia', a subliniat oficialul iranian.
Iranul şi-a propus ca până în luna martie 2021 să ajungă la o producţie de 4,7 milioane de barili de ţiţei pe zişi un milion de barili pe zi de ţiţei condensat, în condiţiile în care potrivit calculelor Bloomberg în luna septembrie a produs 2,8 milioane barili pe zi. Pentru majorarea producţiei sale de petrol şi gaze naturale, Iranul vrea să obţină investiţii de 100 de miliarde de dolari, a mai spus Zanganeh.
Potrivit datelor Administraţiei pentru Informaţii in domeniul Energiei din SUA, rezervelor de petrol ale Iranului se situează pe locul patru în lume, iar cele de gaze naturale pe locul al doilea.
AGERPRES