‘Iranul condamnă recentul test nuclear efectuat de SUA’, a declarat Ramin Mehmanparast, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, citat de site-ul televiziunii iraniene de stat.

Testul demonstrează refuzul Washingtonului de a accepta o ‘dezarmare totală’ nucleară, a adăugat acesta, în timp ce Iranul, ‘victimă a armelor de distrugere în masă (în timpul războiului Iran-Irak), urmăreşte punerea în aplicare pe scena internaţională a ‘fatwa’ (din partea liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei) potrivit căreia islamul interzice producţia, deţinerea şi utilizarea unor asemenea arme’.

SUA au efectuat miercuri un test nuclear subcritic într-un obiectiv subteran din Nevada pentru a studia comportamentul materialelor nucleare fără a recurge la fisiune. Numit Pollux, testul a avut ca obiectiv adunarea de date ştiinţifice care ‘vor furniza informaţii cruciale pentru a menţine securitatea şi eficacitatea armelor nucleare naţionale’, a anunţat Administraţia pentru securitate nucleară naţională (NNSA) din cadrul Ministerului Energiei.

Testul Pollux este cel de-al 27-lea în categoria testelor subcritice efectuate în SUA. Acest tip de teste, care examinează cum se comportă plutoniul atunci când este supus unui şoc violent de către forţe produse de explozii chimice puternice, nu riscă să provoace o reacţie în lanţ care să ducă la o explozie nucleară. Precedentul test, cu numele Barolo B, a fost efectuat în februarie 2011.