Declarația aparține ministrului de externe iranian și vine în contextul schimbării administrației de la Casa Albă. Președintele ales, Joe Biden, și-a exprimat dorința de a schimba politica de presiune asupra Iranului ce a fost impusă de vechea administrație Trump.
Iranul îşi va aplica automat angajamentele în domeniul nuclear dacă viitoarea administraţie americană a democratului Joe Biden va ridica sancţiunile impuse Teheranului de către Washington din 2018, a declarat ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif într-un interviu publicat miercuri şi citat de AFP, în timp ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) transmite într-un raport obţinut de Reuters că Iranul a început să alimenteze cu hexafluorură de uraniu centrifugele sale subterane de îmbogăţire a uraniului, transmite Agerpres.
„Se poate face ceva imediat. SUA îşi pot respecta (angajamentele), iar noi le vom respecta pe ale noastre (…) Pentru asta nu este nevoie nici de negocieri, nici de a fi impuse condiţii”, a spus şeful diplomaţiei iraniene pentru cotidianul guvernamental iranian.
„Dacă SUA vor respecta rezoluţia (2231 a Consiliului de Securitate al ONU – n.r.), sancţiunile sunt respectate şi nu mai există niciun obstacol în calea activităţilor economice ale Iranului, atunci Iranul, aşa cum a anunţat, va îşi va respecta angajamentele” în domeniul nuclear, a adăugat el.
Preşedinte ales al SUA, Joe Biden, a spus că îşi doreşte o schimbare a politicii de „presiune maximală” împotriva Iranului dusă de administraţia actuală a lui Donald Trump.
Aceasta din urmă a scos unilateral SUA în mai 2018 din acordul internaţional în domeniul nuclear cu Iranul care fusese încheiat cu trei ani în urmă la Viena. Trump a reintrodus sancţiunile pe care înţelegerea le-a ridicat şi a impus şi altele noi.
Validat prin Rezoluţia 2231, Acordul de la Viena oferea Teheranului o relaxare a sancţiunilor internaţionale adoptate împotriva sa în schimbul unor garanţii verificate de ONU şi menite a arăta că programul nuclear iranian nu are nicio intenţie militară.
Reluarea sancţiunilor americane a aruncat Iranul într-o recesiune puternică
De asemenea, a privat ţara de beneficiile pe care le aştepta de la Acordul de la Viena.
Ca ripostă, Teheranul a renunţat treptat la majoritatea angajamentelor sale cheie asumate la Viena, spunând în acelaşi timp că este pregătit să reia aplicarea deplină a acordului dacă SUA revin asupra deciziei de a nu mai respecta Revoluţia 2231.
Dacă Washingtonul „îşi va respecta din nou angajamentele, noi vom acţiona rapid”, a reiterat Zarif.
„Este o şansă foarte bună că Biden vrea să revină” la Acordul de la Viena, dar „trebuie să fie clar că Iranul nu va accepta nicio condiţie”, a mai declarat el pentru cotidianul citat.
Înainte de alegerile prezidenţiale din SUA de la 3 noiembrie, Biden şi-a exprimat dorinţa ca SUA să revină în Acordul de la Viena, cu condiţia ca Iranul să îşi respecte din nou „cu rigoare angajamentele”.
În acelaşi timp însă, conform unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) obţinut miercuri de Reuters, Iranul a început să alimenteze cu hexafluorură de uraniu centrifugele sale avansate de îmbogăţire a uraniului, IR-2m, din uzina subterană de la Natanz.
„La 14 noiembrie 2020, Agenţia a verificat că Iranul a început să alimenteze cu UF6 cascada recent instalată de 174 de centrifuge IR-2m de la Uzina de Îmbogăţire a Combustibilului (FEP) de la Natanz”, atrage atenţia AIEA într-un raport de marţi către statele membre.
Acţiunea, notează Reuters, este cea mai recentă încălcare de către Iran a acordului său nuclear cu marile puteri, care spun că Teheranul poate acumula uraniu îmbogăţit numai cu dispozitive de primă-generaţie IR-1, acestea fiind singurele pe care le poate opera la uzina subterană. Un raport anterior al AIEA preciza că Iranul a instalat subteran centrifuge IR-2m.