Iranul continuă să primească bani de la India, via Turcia

Iranul continuă să primească prin intermediul Turciei bani pentru petrolul vândut Indiei, a declarat Mohsen Ghamsari, director în cadrul Companiei naţionale petroliere iraniene, citat vineri de agenţia de presă Mehr.

"Nu există nicio problemă privind exporturile de petrol în India şi banii continuă să ne fie viraţi prin intermediul unei bănci turceşti", a indicat oficialitatea iraniană. Sursa a adăugat că respectiva bancă a informat autorităţile iraniene că în afara Indiei nu acceptă noi clienţi privind transferul de bani proveniţi din exportul de petrol iranian. La rândul său, India a emis temeri privind închiderea acestui canal de plată.

Anterior, Mohsen Ghamsari dăduse asigurări că Banca Centrală a Iranului dispune şi de "alte canale" pentru transferul banilor obţinuţi în schimbul ţiţeiului iranian. India este unul din principalii clienţi de ‘aur negru’ provenind din Iran, de unde cumpără zilnic aproximativ 400.000 de barili de petrol. New Delhi a anunţat că va continua această practică, în pofida intensificării campaniei americane şi europene vizând limitarea achiziţiilor de ţiţei iranian, atât timp cât Teheranul se încăpăţânează să-şi continue controversatul program nuclear.

Iranul reprezintă pentru India al doilea său furnizor de petrol, după Arabia Saudită, şi asigură aproximativ 12% din necesarul de ţiţei al acestei ţări, aflată în plin avânt economic. Valoarea anuală medie a ţiţeiului iranian importat de India se cifrează la 12 miliarde dolari.

Pe de altă parte, în ultima perioadă Iranul şi Turcia şi-au intensificat relaţiile economice, schimburile lor comerciale cifrându-se în 2011 la 16 miliarde dolari, ceea ce înseamnă o creştere cu 55% faţă de 2010.

Teheranul, care susţine că programul său nuclear urmăreşte scopuri strict paşnice, îşi afirmă constant dreptul de a dispune de tehnologie atomică civilă şi de a desfăşura activităţi de îmbogăţire a uraniului, în pofida celor patru serii de sancţiuni impuse Iranului de Consiliul de Securitate al ONU.
SURSA: Agerpres