Oficialul israelian crede că Iranul are intenţia să schimbe tipurile regimurilor din Orientul Mijlociu şi să controleze toate zăcămintele petroliere din regiune, ca parte a strategiei sale de dominaţie. Shalom este de părere că dacă iranienii vor reuşi să schimbe regimuri în Orientul Mijlociu, să controleze bogăţia rezultată din petrol şi să producă bomba atomică, atunci "ei o să creadă că vor fi din nou o superputere în lume".

Vicepremierul israelian mai crede că Iranul vede în armele nucleare "o poliţă de asigurare pentru menţinerea regimului aflat la putere", dar şi-a exprimat speranţa că noile sancţiuni instituite de SUA şi Uniunea Europeană împotriva Teheranului îl vor determina să renunţe la programul său nuclear.

În altă ordine de idei, Silvan Shalom consideră regretabil faptul că în fiecare ţară arabă care a trecut recent prin experienţa unei revolte populare, incluzând aici Tunisia, Egiptul şi Libia, islamiştii care sunt "mai ostili faţă de Israel decât predecesorii lor" au ajuns la putere.

De asemenea, el s-a declarat pesimist în legătură cu posibilitatea reluării negocierilor cu palestinienii după acordul dintre partidele palestiniene Fatah, care pledează pentru soluţia a două state (israelian şi palestinian) şi Hamas, care nu recunoaşte existenţa Israelului. "Cum putem avea un dialog cu un guvern în care jumătate din membri cer distrugerea noastră", s-a întrebat oficialul israelian.