Conform Reuters, Zarif a susţinut cu aceeaşi ocazie că regimul de la Teheran l-a executat luna aceasta pe luptătorul Navid Afkari în urma unei condamnări pentru omor, nu pentru participarea la protestele de stradă, aşa cum au susţinut unii activişti pentru drepturile omului. Ministrul a declarat că justiţia iraniană este independentă şi decide pe bază de probe. ‘Nu pot aprecia decizia unei instanţe’, a arătat el.

Afkari, în vârstă de 27 de ani, campion naţional la lupte greco-romane, a fost executat pe 12 septembrie. El şi-a mărturisit crima în urma torturii, susţine familia sa; avocatul lui afirmă că nu a existat nicio probă privind vinovăţia. Presa iraniană a relatat că fapta de care a fost acuzat sportivul este înjunghierea mortală a unui gardian, în timpul protestelor antiguvernamentale din 2018.

UE a criticat execuţia, considerând că este o pedeapsă crudă şi inumană, iar SUA au apreciat că este ‘un atac revoltător la adresa demnităţii umane, chiar şi după standardele demne de dispreţ ale acestui regim’.

Relaţiile dintre Iran şi Statele Unite s-au deteriorat după ce preşedintele american Donald Trump şi-a retras ţara, în 2018, din acordul nuclear între Teheran şi marile puteri internaţionale. Sancţiunile reintroduse ulterior de americani au afectat economia iraniană.

Washington anunță noi sancțiuni

Statele Unite ale Americii anunță noi sancțiuni împotriva Iranului. Anunțul a fost făcut chiar de către secretarul de stat Mike Pompeo. Acesta a mai precizat că sunt vizate direct ministerul iranian al apărării şi unităţi afiliate armatei, care achiziţionează armament.

‘Dacă violaţi embargoul asupra armamentului pentru Iran, riscaţi sancţiuni’, a avertizat şeful diplomaţiei de la Washington celelalte state ale lumii.

Secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, a anunţat la rândul său că noile sancţiuni vor afecta agenţia iraniană pentru energia atomică, precum şi mai multe persoane fizice implicate în programul nuclear al Teheranului.