Ministrul iranian al petrolului și-a exprimat disponibilitatea Iranului de a coopera cu toți membrii Forumului țărilor exportatoare de gaze (GECF) în toate domeniile de dezvoltare a industriei gazelor.
Javad Owji a declarat pentru agenția de presă Shana, în marja celei de-a 24-a reuniuni ministeriale a GECF, că Iranul este unul dintre cei mai mari proprietari de rezerve dovedite de gaze naturale din lume și unul dintre cei mai mari proprietari ai rețelei interne de distribuție a gazelor naturale și este pregătit pentru orice cooperare în domeniile explorării, forării, dezvoltării, exploatării și distribuției de gaze naturale.
Gazele naturale au o capacitate semnificativă de a înlocui combustibilii fosili poluanți, cum ar fi cărbunele
„Gazele naturale, ca și combustibil curat, flexibil și accesibil, au un rol foarte important și decisiv în satisfacerea nevoilor energetice ale lumii, mai ales în situația în care lumea se află pe calea tranziției energetice și spre atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă și se orientează spre surse de energie curată. Datorită avantajelor lor ecologice, gazele naturale au o capacitate semnificativă de a înlocui combustibilii fosili poluanți, cum ar fi cărbunele.
Conform ultimului raport privind perspectivele în domeniul gazelor naturale al GECF, se preconizează că ponderea gazelor naturale în portofoliul energetic mondial va crește de la 23 % în 2022 la 27 % în 2050.
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că realizarea acestui obiectiv necesită investiții mari în lanțul de aprovizionare cu gaze naturale, politici de sprijin, stabilitate pe piață și acces liber la resurse financiare”, a declarat Owji cu privire la importanța gazelor naturale în asigurarea securității energetice mondiale.
Ministrul iranian a vorbit, de asemenea, despre rolul GECF în îmbunătățirea poziției gazelor naturale în portofoliul de consum energetic mondial, afirmând:
„Având în vedere poziția strategică a țărilor membre ale forumului, care dețin peste 70% din resursele mondiale de gaze naturale și peste 50% din exporturile mondiale de gaze, fie prin conducte, fie sub formă de GNL, acest forum poate face pași importanți în îmbunătățirea poziției gazelor naturale în mixul de consum energetic mondial.
În acest sens, este necesar ca țările membre să sporească sinergia și coordonarea colectivă pentru a proteja interesele membrilor forumului și pentru a proteja securitatea aprovizionării globale cu gaze naturale. Chiar și acum, în ciuda numeroaselor provocări de pe piața mondială a gazelor naturale din ultimii ani, GECF a reușit să consolideze consensul, coordonarea și cooperarea între țările membre în cadrul statutului său și al strategiei pe termen lung.
Aceste aranjamente strategice au permis Forumului să își joace rolul cheie în menținerea și promovarea securității energetice globale pe parcursul pandemiei de coronavirus și în perioada de după aceasta. În același timp, ne așteaptă un drum lung și nesigur, care necesită o mai mare solidaritate și cooperare între membrii Forumului”, transmite agenția de știri Mehr.
„Consider că, având în vedere evoluțiile actuale din domeniul energiei mondiale, problema adoptării unor noi politici în conformitate cu condițiile actuale ale lumii energetice este deosebit de importantă. Se pare că membrii Forumului ar trebui să ia măsuri în vederea creșterii eficienței economice și a extinderii comerțului cu gaze naturale și a obținerii de noi tehnologii legate de comerțul cu gaze, inclusiv a tehnologiilor legate de GNL, și să accepte demonopolizarea tehnologiilor legate de comerțul cu gaze.
În același timp, este necesar ca țările membre să acorde o atenție deosebită extinderii cooperării tehnice pentru a realiza noi tehnologii, cum ar fi absorbția, exploatarea și stocarea carbonului, reducerea scurgerilor de gaze sau dezvoltarea și producția de hidrogen albastru. Din fericire, avem la dispoziție tehnologii de reducere a emisiilor de carbon din ciclul de producție a gazelor naturale, dar cred că realizarea unui ecosistem global cu zero emisii de carbon, fără voință politică, resurse financiare, investiții în infrastructură și o cooperare științifică și tehnologică serioasă între toate părțile interesate, rămâne un simplu slogan”, a adăugat el.
Iranul este pregătit pentru orice cooperare în domeniile explorării, forării, dezvoltării, exploatării și distribuției de gaze naturale
Vorbind despre rolul Iranului, ca unul dintre membrii fondatori ai forumului, în promovarea obiectivelor forumului, Owji a declarat:
„Iranul este pregătit să joace un rol în cadrul inițiativei speciale a Seyed Ebrahim Raisi, Președintele Iranului, intitulată „Gazele naturale în slujba economiei globale în era post-Corona”, care a fost propusă la cel de-al șaselea summit al forumului de la Doha, Qatar. Fiind unul dintre cei mai mari deținători de rezerve dovedite de gaze naturale din lume și unul dintre cei mai mari proprietari de rețea internă de distribuție a gazelor naturale din lume, Iranul este pregătit pentru orice cooperare în domeniile explorării, forării, dezvoltării, exploatării și distribuției de gaze naturale.
Realizarea acestui lucru necesită îmbunătățirea puterii și a managementului strategic și a capacităților tehnice și de inginerie, iar în acest context, încurajarea investițiilor comune internaționale joacă un rol proeminent. Această strategie este o strategie colectivă și, prin intermediul ei, se consolidează puterea tehnologică a țărilor membre ale forumului în lanțul de dezvoltare a industriei gazelor naturale.”