„Observ cu o îngrijorare serioasă că, de peste patru luni, Iranul ne-a refuzat accesul în două locuri şi că, de aproape un an, nu s-a angajat în discuţii de fond pentru a ne clarifica întrebările legate de posibile materiale nucleare secrete şi activităţi din trecut”, a spus Grossi într-o şedinţă a consiliului de conducere al AIEA. „Solicit Iranului să coopereze imediat şi pe deplin …”, a spus el.
Ce a susținut misiunea diplomatică a Iranului la Viena
Misiunea diplomatică a Iranului la Viena a susţinut, într-o declaraţie săptămâna trecută, că cererea de acces a AIEA nu a avut baze legale, deoarece s-a bazat pe informaţii furnizate de serviciile secrete.
„Nu există ambiguităţi legale aici”, a punctat Grossi într-o conferinţă de presă.
În timp ce AIEA primeşte informaţii din diverse surse, mai întâi coroborează informaţiile respective cu ajutorul altor surse înainte de a solicita răspunsuri sau vizite de inspecţie. ”Nimic nu este luat ca atare. Agenţia trece printr-un foarte sistematic proces de analiză”, a subliniat oficialul.
Iranul a înlăturat aparent urmele unor activităţi din trecut la cele două instalaţii, conform unui raport recent al AIEA, care foloseşte frecvent sateliţi dacă este împiedicată să viziteze anumite locuri.
AIEA a mai raportat la începutul lunii iunie că Iranul a continuat să îmbogăţească uraniu mult peste limitele stabilite prin acordul său cu marile puteri în 2015.