„După sabotajul de la unul din depozitele noastre, planificăm acum construcţia de centrifuge mai rapide şi mai avansate”, a declarat directorul AEOI, Ali Akbar Salehi, citat de agenţia ISNA.
În ceea ce privește amplasarea acesteia, fabrica va fi construită în apropierea instalaţiei nucleare de la Natanz, a precizat Salehi, notează Dpa, citată de agerpres.
La Natanz, principala unitate nucleară iraniană, a avut loc în iulie o explozie pusă de autorităţile de la Teheran pe seama unui sabotaj. ‘Din motive de securitate’ nu au fost date publicităţii alte detalii. AEOI raportase iniţial daune limitate, dar ulterior a recunoscut că explozia a provocat ‘distrugeri considerabile’.
Prevederi încălcate pe bandă rulantă
Începând cu anul 2019, Iranul a încălcat tot mai multe din prevederile acordului nuclear din 2015, încheiat la Viena cu puterile internaţionale, după ce Statele Unite au denunţat unilateral înţelegerea şi au reintrodus sancţiunile care fuseseră suspendate. În ianuarie, Teheranul a anunţat că nu va mai respecta reglementările privind centrifugele şi cantităţile de uraniu îmbogăţit prevăzute în acord.
Săptămâna trecută, Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a comunicat că Iranul deţine o cantitate de uraniu îmbogăţit de zece ori mai mare decât cea permisă prin înţelegerea conform căreia programul nuclear iranian fusese îngheţat, în schimbul suspendării sancţiunilor internaţionale.