Iranul va începe construirea unei centrale nucleare. Va avea o capacitate de 300 de megawaţi

Anunțul a fost făcut de Mohammad Eslami, șeful agenţiei iraniene pentru energie atomică, după o vizită la situl de la Darkhoveyn, aflat la graniţa cu Irakul.

Potrivit informațiilor transmise de ISNA, reactorul nuclear cu apă sub presiune din provincia Khuzestan va avea o capacitate de 300 de megawaţi.

Trebuie menționat că discuţiile despre proiectul de lângă Darkhoveyn datează dinainte de Revoluţia Islamică din 1979. Construcţia centralei nucleare lângă râul Karun a fost anunţată în urmă cu 14 ani.

Iranul a căutat parteneri străini pentru construcţie. Centrala nucleară urmează să fie construită de companii iraniene în termen de opt ani.

Conform sursei menționate, costurile construcţiei se ridică la aproximativ două miliarde de dolari. De asemenea, autoritățile din Iran dau asigurări că vor folosi energia nucleară doar în scopuri civile.

Chiar și așa, SUA şi Israelul, printre alte state, acuză Teheranul că intenţionează să se doteze cu arme nucleare.

Iranul a început să producă uraniu îmbogățit 60% în uzina sa Fordo

Totodată, agenţia de presă ISNA a informat luna trecută că Iranul a început să producă uraniu îmbogățit 60% în uzina sa Fordo, un procentaj mult peste pragul fixat de acordul internaţional din 2015 privind programul său nuclear.

Acordul încheiat între Iran şi occidentali urmăreşte să împiedice Teheranul să se doteze cu arma atomică, un obiectiv pe care Iranul a negat întotdeauna că l-ar urmări. Dar după retragerea Statelor Unite din acord în 2018 şi restabilirea sancţiunilor americane care îi sufocă economia, Teheranul nu şi-a mai respectat, treptat, obligaţiile.

În aprilie 2021, Iraul a anunţat că a început să producă uraniu îmbogăţit 60% la uzina din Natanz (centru), apropiindu-se de cele 90% necesare confecţionării unei bombe atomice.

„Iranul a început producţia de uraniu îmbogăţit 60% pentru prima dată la Fordo”, a arătat marţi agenţia ISNA.

Această uzină subterană situată la 180 km sud de Teheran a fost repusă în funcţiune în 2019 şi a fost recent modificată pentru a obţine o eficacitate mai bună.

Iranul a anunţat luna trecută și că a luat măsuri de retorsiune contra Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în urma unei rezoluţii a acesteia prin care critica lipsa de cooperare a Teheranului, prezentată de Statele Unite şi trei ţări europene (Regatul Unit, Franţa şi Germania).