Moneda Iranului a pierdut săptămâna trecută 20 de procente în faţa dolarului în ciuda intervenţiei băncii centrale, iar iranieni îngrijoraţi în legătură cu economia au declarat marţi că încercările de a trimite mesaje text (sms) care conţin cuvântul "dolar" par a fi blocate.
Banca centrală ar fi injectat miercurea trecută 200 de milioane de dolari în piaţă după ce noile sancţiuni mai dure al SUA i-au determinat pe iranieni să schimbe rialii într-o monedă puternică, accelerând o creştere a preţului dolarilor pe piaţa liberă, scrie Agerpres.
Spunând că acţionează pentru a stabiliza moneda, Banca Centrală a Iranului a impus o rată de 14.000 riali pentru un dolar – în creştere faţă de recordurile precedente de circa 18.000 de riali -, însă numeroase case de schimb nu au vândut la acest preţ.
Până marţi rata de schimb a ajuns din nou la circa 17.000 de riali, conform birourilor de schimb, cu 50% mai mult decât cursul de referinţă al băncii centrale, de 11.240 de riali.
Deprecierea monedei este un risc uriaş pentru preţurile la consumatori într-o ţară unde rata oficială de inflaţie – considerată de mulţi economişti a fi subevaluată – este deja în jurul a 20% şi creşte.
Ca semnal al sensibilităţii politice din jurul acestui subiect, iranienii, obişnuiţi cu măsurile de controlare a internetului şi a comunicaţiilor mobile, au spus că nu au putut să trimită sms-uri care conţin cuvântul ‘dolar’.
"Colegii mei şi cu mine am încercat să ne trimitem sms-uri în birou şi, spre surprinderea noastră, am descoperit că mesajele text care includeau cuvinte precum "dolar" şi "monedă străină" nu au putut fi trimise", a declarat Malek, un angajat guvernamental în vârstă de 45 de ani din Teheran.
Ziarele au scris despre această problemă, adăugând că oficialii iranieni au negat că ar filtra mesajele text.
Presiunea inflaţionistă survine la un an după ce guvernul preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad a redus subvenţiile la alimente şi combustibili, determinând explozia preţurilor la motorină şi utilităţi, care erau prin tradiţie ieftine. Alimentele, îmbrăcămintea şi produsele electronice s-au scumpit de asemenea la achiziţionarea din străinătate, iar producătorii interni vor trebui să plătească mai mult pentru bunurile intermediare importate.
Problema privind moneda naţională reprezintă o serioasă durere de cap pentru Ahmadinejad înaintea alegerilor parlamentare de la 2 martie, mai ales pentru că ar putea fi văzută ca o consecinţă a sancţiunilor despre care liderul de la Teheran a spus că nu vor afecta economia.
Guvernatorul băncii centrale, Mahmoud Bahmani, a spus că fluctuaţia monedei este un rezultat al "războiului psihologic" creat de duşmanii Iranului. Occidentul şi-a intensificat sancţiunile împotriva Iranului în încercarea de a-l determina să-şi oprească activitaea nucleară despre care multe ţări spun că are ca scop producerea de arme atomice. Teheranul a negat în repetate rânduri acuzaţia, însă un oficial a confirmat luni că Iranul a început un proces de îmbogăţire a uraniului, un pas cheie în procesul de producere a armei nucleare.
În ajunul Anului Nou, preşedintele american Barack Obama a semnat legea privind impunerea de noi sancţiuni, cele mai dure de până acum, împotriva Iranului, a căror implementare completă ar putea face imposibilă achiziţia de petrol iranian de către majoritatea ţărilor.