Teheranul i-a acuzat joi pe europeni că au sacrificat ”ceea ce mai rămăsese” din acordul privind programul nuclear iranian de dragul intereselor lor economice, ca urmare a unui posibil şantaj din partea preşedintelui american Donald Trump, informează AFP, conform Agerpres.
Trei capitale europene au „fost amenințate în secret de Donald Trump
Paris, Londra şi Berlin ”au vândut ceea ce mai rămăsese din acord pentru a evita noile taxe vamale ale lui Trump”, a reacţionat ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif într-o postare pe Twitter.
Zarif reia pe contul său un articol din cotidianul Washington Post în care se afirmă că ”Trump a ameninţat în secret (trei capitale) cu impunerea de taxe vamale de 25% la automobilele europene” dacă acestea nu activează Mecanismul de reglementare a diferendelor (MRD) din acordul internaţional nuclear încheiat cu Iranul la Viena în 2015.
Acest pact, încheiat între Republica islamică şi Grupul 5+1 (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania), riscă să devină caduc după ce Trump l-a denunţat în mod unilateral în 2018, după care a reinstituit sancţiuni economice drastice împotriva Teheranului, pe care le-a tot înăsprit de atunci.
Ca ripostă la retragerea americană din acord, Teheranul s-a dezangajat din luna mai din mai multe puncte-cheie ale acestui pact care limita drastic activităţile sale nucleare.
Cele trei state europene semnatare ale acordului de la Viena au anunţat marţi declanşarea MRD în încercarea de a constrânge Teheranul pentru a reveni la aplicarea prevederilor pactului.
Citând surse europene, Washington Post scrie că una dintre acestea a calificat drept ”şantaj ameninţarea secretă” recent adresată europenilor de guvernul Trump.
”Aceasta nu va merge, prietenii mei!”, se adresează Zarif europenilor referitor la MRD: ”Îi va stârni doar apetitul” lui Donald Trump.
”Dacă doriţi să vă vindeţi integritatea, mergeţi mai departe. Dar nu vă împăunaţi cu mari principii morale şi legale”, remarcă ministrul de externe iranian.
Conform acordului, Iranul accepta limitarea activităților nucleare
Prin acordul de la Viena, Teheranul a acceptat să-şi limiteze radical activităţile nucleare pentru a demonstra că acestea nu au niciun scop militar, în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor economice internaţionale care îi sufocau economia.
Dar reimpunerea sancţiunilor americane a aruncat economia iraniană într-o recesiune dramatică, privând Iranul de beneficiile pe care le aştepta în urma pactului nuclear.
Republica islamică îi acuză pe europeni de încălcarea angajamentelor, reproşându-le că nu au făcut nimic pentru a o ajuta să ocolească efectul sancţiunilor americane.
MRD ar putea duce în timp la restabilirea sancţiunilor ONU împotriva Iranului. Teheranul a avertizat deja că aceasta va însemna încetarea pur şi simplu a acordului nuclear.