"Construiţi aceste reactoare în patru locuri diferite, în conformitate cu cerinţele ţării şi pentru a demonstra că răspundeţi nevoilor de cercetare şi de obţinere a izotopilor radioactivi", a îndemnat Mahmoud Ahmadinejad.

Iranul dispune de un reactor pentru cercetări de 5 megawaţi, care a fost construit la Teheran de americani înaintea revoluţiei islamice din 1979.

În prezent, la Arak (centru) se află în construcţie un nou reactor de 40 de megawaţi, destinat producerii de plutoniu pentru scopuri medicale.

Miercuri, într-un discurs televizat, preşedintele Ahmadinejad a anunţat noi realizări iraniene în domeniul nuclear: punerea în funcţiune a încă 3.000 de sisteme de centrifugare de generaţia a patra, din producţia internă, pe lângă cele 6.000 existente deja la Natanz, şi producerea de combustibil nuclear îmbogăţit 20%, necesar reactorului de cercetare de la Teheran.

Iranul, împotriva căruia au fost emise mai multe rezoluţii internaţionale, unele cu forţă coercitivă, continuă să refuze să pună capăt controversatului său program nuclear.

În pofida dezminţirilor Teheranului legate de programul său nuclear, Occidentul şi Israelul acuză Iranul că-şi ascunde ambiţiile militare atomice sub masca unui proiect civil.