Liderul suprem iranian, ayatollah-ul Ali Khamenei, a amenințat că Iranul va da o lovitură Americii în ripostă la uciderea generalului Qassem Soleimani. Prin acțiunile sale, Soleimani și-a câștigat un statut aproape mitic în rândul inamicilor și idolizarea de către susținătorii săi din Iran, relatează presa americană.
Iranul va da o lovitură Americii în ripostă la uciderea comandantului Gardienilor Revoluţiei Qassem Soleimani, a afirmat marţi liderul suprem iranian ayatollah-ul Ali Khamenei, în cadrul unei întrevederi cu premierul irakian Mustafa al-Kadhimi, potrivit site-ului oficial al liderului Khamenei, relatează Reuters.
Arhitect al strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, generalul Soleimani, comandantul Forţei Quds pentru operaţiuni externe a Gardienilor Revoluţiei, a fost ucis pe 3 ianuarie, într-un atac aerian american în faţa aeroportului internaţional din Bagdad, alături de locotenentul său din Irak, Abou Mehdi al-Mouhandis, liderul paramilitarilor pro-Iran din această ţară.
„Teroristul numărul 1 în lume”
Pentru a justifica ordinul de a-l ucide, preşedintele american Donald Trump a dat asigurări după decesul lui Soleimani că acesta, pe care el l-a calificat drept „teroristul numărul 1” în lume, pregătea atacuri „iminente” împotriva unor diplomaţi şi militari americani.
Drept ripostă la uciderea lui Soleimani, Iranul a lansat rachete împotriva unor baze irakiene ce găzduiau soldaţi americani.
Trebuie precizat că generalul iranian Qassem Soleimani, care fost a fost ucis într-un atac aerian pe aeroportul din Bagdad, a fost considerat de o parte din analiști cel mai popular om din Iran și între cei mai puternici lideri din Orientul Mijlociu.
În ciuda staturii sale neimpunătoare și a atitudinii discrete și liniștite, Qasem Soleimani a fost considerat unul dintre cei mai de temut militari din Orientul Mijlociu de către Statele Unite și aliații săi.
Statut aproape mitic
În calitatea sa de lider al Forțelor Quds, trupe de elită ale Revoluției Islamice, în vârstă de 62 de ani, și-a asumat responsabilitatea pentru operațiunile clandestine ale Iranului în străinătate, extinzând implicarea militară a Iranului în conflicte externe precum cele din Siria și Irak.
Prin acțiunile sale și-a câștigat un statut aproape mitic în rândul inamicilor și idolizarea de către susținătorii săi din Iran, relatează presa americană.
Analiștii au spus că Soleimani a avut o influență diplomatică mai mare decât ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și au speculat că va ținti în cele din urmă o funcție politică de top. Nu de puține ori a fost comparat cu Karla, fanaticul spion sovietic, personaj fictiv din romanele lui John le Carré despre războiul Rece.