Iranul a primit lovitura momentului din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Consiliul guvernatorilor al AIEA a adoptat miercuri seara o rezoluție prin care această țară este criticată pentru lipsa sa de cooperare.

Informația a fost furnizată de surse diplomatice, citate de Reuters. Decizia a fost luată la Viena iar documentul a fost votat cu o mare majoritate.

Textul depus de Statele Unite şi E3 (Regatul Unit, Franţa şi Germania) este primul critic la adresa Teheranului votat la agenţia ONU din iunie 2020, pe fondul escaladării programului nuclear iranian şi al blocajului negocierilor pentru a se reveni la acordul din 2015.

Documentul a fost aprobat de 30 de membri, doar Rusia şi China au votat împotrivă, au afirmat doi diplomaţi. Trei ţări (India, Libia, Pakistan) s-au abţinut.

Acuzațiile care îi sunt aduse Iranului de către SUA

Această rezoluţie cere Iranului să ”coopereze” cu organismul ONU, care a deplorat într-un raport recent absenţa unor răspunsuri ”credibile din punct de vedere tehnic” privind urme de uraniu îmbogăţit găsite în trei situri nedeclarate.

”Este esenţial ca Iranul să furnizeze toate informaţiile şi documentele considerate necesare de AIEA pentru a clarifica şi rezolva aceste probleme”, a apreciat ambasadoarea SUA Laura Holgate.

Se caută doar explicaţii credibile privind urme de uraniu îmbogăţit găsite în trei situri nedeclarate

Ea a făcut aceste comentarii în cursul discuţiilor premergătoare votului. Oficialul american a explicat că se caută doar explicaţii credibile pentru a închide în sfârşit acest subiect.

”Nu luăm aceste măsuri pentru a escalada confruntarea în scopuri politice. Nu căutăm o astfel de escaladare”, ci pur şi simplu ”explicaţii credibile” pentru a închide în sfârşit acest dosar, a adăugat ea.

Comentariile sale au venit ca răspuns la criticile aduse de la Moscova şi Beijing.

Iranul a anunţat miercuri că a dezinstalat două camere de supraveghere amplasate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică pentru a-i supraveghea activităţile nucleare, în cadrul disputei sale cu occidentalii. Instalarea celor două camere de supraveghere ‘mergea dincolo de angajamentele Iranului în cadrul acordului cu AIEA’, a afirmat Organizaţia Iraniană pentru Energie Atomică (OIEA) într-un comunicat, fără a preciza la ce sit sau situri erau amplasate.

Trebuie amintit că în aprilie Iranul s-a declarat dispus să ajute Rusia pentru a putea face față sancțiunilor economice impuse de Occident. Șeful adjunct al băncii centrale iraniene a oferit la acel moment Moscovei toate mecanismele necesare pentru „a ieși de sub influența dominației americane și a țărilor ostile”.