Tensiunile escaladează de la un moment la altul în Orientul Mijlociu. Iranul anunță un atac iminent asupra Israelului. Armata iraniană primește tehnică militară de la Rusia.
Iranul se pregătește de un atac în Israel. Rusia livrează arme Teheranului
Iranul și aliații săi ar putea lansa în orice moment un atac asupra Israelului ca reacție la asasinarea liderului politic Hamas, Ismail Haniyeh. Secretarul de stat american Antony Blinken a informat omologii din țările G7 că Washingtonul consideră că un atac iranian asupra Israelului ar putea începe în următoarele 24 până la 48 de ore. Armata israeliană a prezentat premierului Netanyahu planuri pentru o lovitură preventivă împotriva Hezbollah.
Generalii israelieni le-au sugerat lui Gallant și Netanyahu să nu aștepte un atac din partea Hezbollah, ci să inițieze un atac preventiv israelian.
În contextul tensiunilor crescute, ofițeri superiori ai IDF au propus ministrului Apărării și primului ministru să vizeze Hezbollah și să efectueze atacuri asupra Libanului.
„Șansele de escaladare pe frontul de nord sunt în creștere. Ar fi prudent să conducem inițiativa”, ar fi transmis aceștia, potrivit Jerusalem Post.
Deși propunerea a fost analizată și evaluată, aceasta nu a fost încă aprobată de eșalonul politic.
Străinii sunt invitați să plece din teritoriile ocupate
Armata Iranului le-a recomandat cetățenilor străini să părăsească imediat teritoriile ocupate.
„Sfătuim toți cetățenii străini să părăsească imediat teritoriile ocupate pentru siguranța lor, cu orice bilet disponibil și folosind orice mijloace”, a transmis armata pe X.
Washingtonul este pregătit pentru orice scenariu
Statele Unite au cerut țărilor aliate să transmită Iranului că escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu nu este în interesul lor, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, conform Times of Israel.
Într-o conferință de presă, Miller a subliniat că regiunea se află într-un „moment critic” și că secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, depune eforturi pentru a reduce tensiunile.
În ciuda acestor eforturi, Miller a indicat că Washingtonul se pregătește pentru orice scenariu posibil.
Președintele american Joe Biden își va reuni luni echipa de securitate națională în contextul riscului de confruntare militară între Iran și Israel. Ședința va avea loc în cunoscuta cameră de criză „Situation Room” a Casei Albe, începând cu ora 18:15 GMT, pentru a evalua ultimele evoluții din Orientul Mijlociu, a anunțat președinția SUA.
„Iranul a decis să ne atace”, spune ministrul israelian de externe.
Iranul a decis să atace Israelul, a declarat ministrul de Externe, Israel Katz, pe fondul unui efort diplomatic intens pentru a evita orice acțiune militară ulterioară care ar putea declanșa un război direct între Republica Islamică și Israel, potrivit Jerusalem Post.
Mesajul Iranului a fost transmis Israelului prin intermediul ministrului de externe ungar, Péter Szijjártó, care l-a sunat direct pe Katz pentru a-i explica că a primit această informație de la ministrul de externe iranian, Ali Bagheri.
„Iranul a informat că intenționează să atace Israelul”, a spus Katz, adăugând că „lumea ar trebui să tragă la răspundere Iranul pentru orice acțiune agresivă pe care o întreprinde”.
Rusia trimite armament în Iran
Oficiali iranieni, citați de The New York Times, au declarat că Rusia a început să livreze Iranului echipamente avansate de apărare aeriană și radare, după ce oficialii de la Teheran au solicitat Kremlinului aceste arme.
Informațiile apar în contextul în care fostul ministru al Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, în prezent secretar al Consiliului de Securitate de la Moscova, a sosit luni la Teheran și s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt, inclusiv cu noul președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian. Pezeshkian i-a spus lui Șoigu că Iranul este hotărât să își extindă relațiile cu „partenerul său strategic, Rusia.”
Vizita lui Șoigu are loc în timp ce Iranul se pregătește să riposteze împotriva Israelului ca răspuns la uciderea liderului politic al Hamas pe teritoriul iranian săptămâna trecută, o provocare ce riscă să declanșeze un război regional. Șoigu, un apropiat al lui Vladimir Putin, s-a întâlnit de asemenea cu secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului și cu comandantul forțelor armate iraniene, generalul de brigadă Mohammad Bagheri, care coordonează planificarea atacurilor militare împotriva Israelului.
Vizita lui Șoigu subliniază alianța strânsă dintre Iran și Rusia, care s-a consolidat de la începutul războiului din Ucraina în 2022. Iranul a furnizat Rusiei drone militare, iar cele două țări au recent finalizat un acord pentru extinderea cooperării în domeniul militar și al informațiilor.
Presa iraniană a raportat că Iranul a solicitat Rusiei sisteme avansate de apărare aeriană în pregătirea pentru un posibil conflict cu Israelul.