Contradicțiile vor rămâne dominante înainte de următoarea rundă a discuțiilor programate pe 15 ianuarie, în Geneva, pe această temă, cu cele șase mari puteri nucleare, arată diplomații citați, dar chiar și acceptarea de a stabili o listă de priorități este un progres față de trecut.
Iranul a negat că vrea să aibă arme nucleare, dar negociază cu SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania un plan de reducere a programului nuclear, în speranța că va obține o diminuare a sancțiunilor ce i-au fost impuse. Principalul punct de neînțelegere este îmbogățirea uraniului, care poate crea atât combustibil pentru reactoarele centralelor nuclearo-electrice, cât și arme nucleare. În încercarea de a reduce capacitatea Iranului de a produce bombe atomice, SUA a propus ca Teheranul să exporte o mare parte din stocul de uraniu imbogățit – lucru pe care republica islamică a spus de mult că nu îl va face.
Rdiplomații citați de Associated Press spun că ambele părți implicate în discuții încă argumentează pe marginea cantității de Uraniu cu care ar trebui să fie lăsat Iranul. În prezent, are suficient pentru câteva bombe, iar Washingtonul vrea reduceri substanțiale.