În cursul zilei de vineri, Iranul și Arabia Saudită, puteri regionale rivale, au anunțat că au ajuns la un acord în vedere restabilirii relațiilor diplomatice. Agenția de presă France Presse scrie că acordul este și în vederea redeschiderii ambasadelor. Amintim că acestea au fost închise timp de mai mulți ani din cauza tensiunilor.
Acordul este o victorie și pentru China, țara care a intermediat negocierile dintre Teheran și Riyad. China oricum are o influență importantă în zona Golfului Persic, care continuă să crească. În acest timp, se pare că prezența americană în teritoriu începe să scadă.
Ali Shamkhani, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională din Iran, a fost cel care a emis comunicatul referitor la normalizarea relațiilor diplomatice dintre puterile regionale rivale, cu ajutorul unui secretar oficial saudit și cu ajutorul lui Wang Yi, directorul Oficiului Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Partidului Comunist Chinez.
„După implementarea deciziei, miniştrii de Externe din cele două ţări se vor întâlni pentru a pregăti trimiterea ambasadorilor”, a transmis un oficial iranian citat de Televiziunea publică de la Teheran.
Tensiunile au fost mari între Iran și Arabia Saudită
Regatul a rupt legăturile cu Iranul în 2016, după ce protestatarii au invadat posturile diplomatice saudite din această țară. Cu câteva zile înainte, Arabia Saudită executase un important cleric șiit, declanșând demonstrațiile.
În anii care au trecut de atunci, tensiunile au crescut dramatic în Orientul Mijlociu de când SUA s-au retras unilateral din acordul nuclear încheiat de Iran cu puterile mondiale în 2018. De atunci, Iranul a fost acuzat pentru o serie de atacuri, inclusiv unul care a vizat inima industriei petroliere din Arabia Saudită în 2019, înjumătățind temporar producția de țiței a regatului.
Deși rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au revendicat inițial atacul, națiunile occidentale și experții au atribuit atacul Teheranului. Iranul a negat de mult timp că a lansat atacul. De asemenea, a negat că a efectuat alte atacuri atribuite ulterior Republicii Islamice.
Houthis au cucerit capitala Yemenului, Sanaa, în septembrie 2014 și au forțat guvernul recunoscut la nivel internațional să se exileze în Arabia Saudită. O coaliție condusă de Arabia Saudită, înarmată cu armament și informații americane, a intrat în război de partea guvernului exilat din Yemen în martie 2015. Anii de lupte neconcludente au creat un dezastru umanitar și au împins cea mai săracă națiune din lumea arabă în pragul foametei.
Au existat temeri că războiul ar fi putut escalada din nou
O încetare a focului de șase luni în războiul din Yemen, cea mai lungă din cadrul conflictului, a expirat în octombrie, în ciuda eforturilor diplomatice de a o reînnoi. Acest lucru a dus la temeri că războiul ar putea escalada din nou. Peste 150.000 de persoane au fost ucise în Yemen în timpul luptelor, inclusiv peste 14.500 de civili.
În ultimele luni, negocierile au fost în curs de desfășurare, inclusiv în Oman, un interlocutor de lungă durată între Iran și SUA. Unii au sperat să se ajungă la un acord înainte de luna sfântă musulmană a postului Ramadanului, care va începe mai târziu în martie.
Marina americană și aliații săi au confiscat recent o serie de transporturi de arme pe care le descriu ca provenind din Iran și care se îndreptau spre Yemen. Iranul neagă că îi înarmează pe Houthis, în ciuda faptului că armele confiscate reflectă altele văzute pe câmpul de luptă în mâinile rebelilor. Un embargou al Națiunilor Unite asupra armelor interzice națiunilor să trimită arme către Houthis, scrie NPR.