„Petiția are 4 articole, inclusiv unul care susține că Republica Islamică Iran va tăia exporturile de petrol către statele europene până ce acestea vor renunța la sancțiunile impuse țării“, a anunțat Nasser Soudani, vicepreședintele Comisiei de Energie din Parlamentul Iranian, citat de FARS.
Cât despre celelate părți cuprinse în petiție, acesta a spus că un alt articol cere guvernului să oprească importurile de bunuri din țările care sunt parte din sancțiunile împotriva Iranului.
După luni de dezbateri, statele membre UE au ajus la o înțelegere în 23 ianuarie pentru a sancționa importurile de petrol din Iran și pentru a îngheța activele Băncii Centrale Iraniene pe teritoriul uniunii.

Ca urmare a acestei decizii, Catherine Ashton, șeful de politici externe al UE, a pretins că sancțiunile se doresc o presiune asupra Iranului, în vederea reluării discuțiilor cu privire la programul nuclear al țării.
Ministerul iranian al petrolului a minimalizat lunea trecută efectul sancțiunilor unilaterale impuse de SUA și UE împotriva Teheranului, și a anunțat că asemenea embargouri vor face rău, în principal, economiilor europene și țărilor consumatoare de petrol.
„Decizia pripită a statele UE de a se folosi de petrol ca de o unealtă politică va avea un impact negativ asupra economiei lumii și în special asupra economiilor europene aflate în curs de însănătoșire, care se luptă să combată criza financiară globală“, se arată în anunțul ministerului.
Declarația continuă cu faptul că de vreme ce doar 18% din petrolul produs de Iran este exportat către țările europene, Republica Islamică poate înlocui cu ușurință piețele europene cu altele noi.