Măsura autoritățilro franceze vizează o parte a personalului diplomatic, precum şi familiile tuturor funcţionarilor francezi aflaţi la post la Teheran, care vor trebui să părăsească capitala iraniană în următoarele zile, a precizat această sursă, subliniind că măsura nu vizează comunitatea franceză în ansamblul ei.

Tot astăzi, liderul opoziţiei israeliene, Tzipi Livni, i-a cerut ministrului american al apărării Leon Panetta să întârească „fără întârziere” sancţiunile împotriva Iranului, a anunţat partidul său, Kadima, într-un comunicat preluat de AFP. Tzipi Livni şi Leon Panetta au avut o întrevedere la Washington, a indicat partidul Kadima. Mass-media israeliene au precizat că această reuniune a avut loc înaintea unui discurs rostit de Leon Panetta, care a cerut în special statului evreu să acţioneze pentru a ieşi din „izolarea” în care se află în regiune.

„Lumea trebuie să oprească Iranul”, a declarat oficialul israelian în cursul întrevederii cu şeful Pentagonului. „Sancţiuni mai puternice sunt necesare fără întârziere”, a adăugat dna Tzipi. În cursul discursului rostit la Washington, şeful Pentagonului a subliniat că SUA rămân ataşate securităţii Israelului şi a promis că va împiedica Iranul să obţină armă nucleară, indicând faptul că preşedintele american Barack Obama nu a exclus opţiunea unei intervenţii militare.

Israelul şi o parte a comunităţii internaţionale se tem că, sub acoperirea programului nuclear civil, Iranul încearcă să fabrice armă atomică. Teheranul a dezminţit însă astfel de intenţii.

În cursul zilei de sâmbătă, diplomaţii iranieni, expulzaţi din Marea Britanie în urma atacului lansat asupra ambasadei britanice din Teheran, au sosit în capitala iraniană, a anunţat agenţia iraniană de presă Fars, informează AFP. Aproximativ 150 de studenţi, veniţi să-i întâmpine pe diplomaţi, au scandat „Moarte Marii Britanii”.

Diplomaţii au fost expulzaţi de guvernul britanic ca represalii la atacarea, marţea trecută, a ambasadei Marii Britanii din Teheran de către sute de manifestanţi. Miercuri, şeful diplomaţiei britanice le-a dat 48 de ore pentru a părăsi Marea Britanie.  Londra şi-a închis, de asemenea, ambasada în Iran şi a repatriat tot personalul în urma acestui atac care nu s-ar fi produs, potrivit ministrului de externe britanic William Hague, „fără consimţământul într-un anumit punct” al regimului iranian. Atacul asupra ambasadei a avut loc la opt zile de la anunţarea de noi sancţiuni de către Londra împotriva regimului iranian.

Ramin Mehmanparast, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, a declarat, conform Fars, că „guvernul britanic încearcă să antreneze şi alte ţări europene într-o problemă bilaterală”. În semn de solidaritate cu Londra, Parisul, Berlinul, Haga şi Roma şi-au rechemat ambasadorii pentru consultări.

Cu doar o zi în urmă, șeful Pentagonului, Leon Panetta, a declarat că nu există garanţii că eventuale atacuri aeriene împotriva Iranului vizând programul său nuclear îşi vor atinge ţintele, subliniind că anumite obiective sunt „dificil de atins”, informează AFP. Ministrul american al apărării şi-a exprimat în mai multe rânduri îndoiala în ceea priveşte eventuale atacuri aeriene împotriva Iranului. Potrivit AFP, pentru prima dată, vineri, Leon Panetta, care s-a adresat în cursul unei reuniuni organizate de un centru de reflexie la Washington, a părut să sugereze că instalaţiile nucleare subterane ale Iranului ar putea să reziste la astfel de atacuri.

Sursa: Agerpres